Recepti s jajima u glavnoj ulozi, sve redom jela odlična za večeru

Iako se na prvi pogled čini da jaja kao sastojak večere ne obećavaju gastronomsko čudo, mogli biste se prevariti jer donosimo četiri recepta koji će vas oduševiti…

Jaja su vrlo zahvalna namirnica jer, osim što sadrže niz važnih minerala i nutrijenata, nude široku paletu načina pripreme. Od iste namirnice uvijek možete pripremiti drugačije jelo. Međutim, mnogi ih smatraju pomalo jednostavnom i običnom namirnicom upravo stoga što su često na jelovniku. Upravo je u tome zamka, jer postoje brojna jela s jajima koja niste kušali.

Chatelaine donosi recepte za četiri posve različita jela s jajima koji mogu biti izvrsna večera

Curry s jajima

  • 1 žlica uljane repice
  • 2 žličice sjemenki korijandera
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • 1 žličica crnog papra u zrnu
  • 1/2 žličice sjemenki komorača
  • 3 do 5 kašmirskih čilija ili suhih indijskih crvenih čilija
  • 1/4 šalice naribanog svježeg kokosa
24sata

Ostali sastojci:

  • 6 do 8 velikih meko ili tvrdo kuhanih jaja, oguljenih, čuvanih u hladnoj vodi
  • 1/2 žličice kašmirskog čilija u prahu
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/4 žličice soli
  • 2 žlice uljane repice
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • 1 žličica sjemenki crne gorušice
  • 10 do 15 listova curryja, ovisno o veličini
  • 1 glavica luka, sitno sjeckana
  • 3 režnja češnjaka, vrlo sitno naribana
  • 2 žličice naribanog đumbira
  • 1 do 2 svježa indijska zelena čilija ili tajlandska zelena čilija, očišćena od peteljki i razrezana po dužini
  • 1 žlica paste od rajčice
  • 2 rajčice sitno narezane na kockice
  • 1/4 žličice soli
  • Nasjeckani korijander po želji
24sata

Priprema:

Najprije pripremite curry pastu. Zagrijte tavu s debelim dnom na srednjoj vatri. Dodajte ulje. Kad se zagrije, dodajte sjemenke korijandera, sjemenke kumina, zrna papra i sjemenke komorača. Popržite sjemenke miješajući ih oko 30 sekundi, dok ne zamirišu. Dodajte čili i pržite još 15 sekundi, a zatim smanjite temperaturu na nisku. Dodajte kokos. Prepržite, često miješajući, dok čili ne potamni i kokos ne poprimi zlatnu boju, tri do pet minuta. Ubacite smjesu u blender ili procesor hrane i ostavite sa strane da se potpuno ohladi.

U međuvremenu, vrhom malog noža ili vilice lagano izbodite jaja. Žlicom umiješajte jaja u veliku zdjelu s čilijem u prahu, kurkumom i soli. Stavite na stranu. Ohlađenu smjesu kokosa izmiješajte u blenderu dok se ne usitni. Ulijte 1⁄4 šalice vode i miksajte dok ne nastane glatka pasta. Polako dodajte još vode, ako je potrebno. Ostavite pastu sa strane.

Zagrijte veliku neprianjajuću tavu na srednje jakoj temperaturi. Dodajte 2 žlice ulja. Kad se ulje zagrije, dodajte jaja. Pržite ih često okrećući, dok jaja ne potamne sa svih strana, oko 2 minute. Prebacite jaja na tanjur obložen papirnatim ručnikom.

Vratite tavu na štednjak na nisku temperaturu. Dodajte žličicu sjemenki kumina, sjemenki crne gorušice i listove curryja. Nakon nekoliko sekundi umiješajte luk i nastavite pržiti često miješajući, dok luk ne postane proziran i omekša, 5 do 7 minuta. Dodajte češnjak, đumbir i svježi zeleni čili. Kuhajte još 2 min. Dodajte pastu od rajčice i kuhajte oko 45 sekundi.

Pojačajte vatru na srednju. Umiješajte rajčice. Kuhajte dok se ne raspadnu, oko 5 min. Umiješajte pripremljenu curry pastu i 1⁄4 žličice soli. Kuhajte uz često miješanje dok se masnoća ne odvoji od smjese 3 do 5 min. Umiješajte 1 šalicu vode. Povećajte toplinu na najjaču. Pustite da zakipi, a zatim smanjite vatru na srednju temperaturu da zadrži ključanje. Nježno ugurajte jaja. Kuhajte poklopljeno 12 min. Pospite korijandrom i poslužite uz rižu.

Tortilje s jajima

Sastojci:

  • 8 velikih jaja
  • 1/2 žličice soli
  • 3 žlice neslanog maslaca
  • 1 glavica luka
  • 1 zelena paprika
  • 115 g šunke
  • 2 šalice Jalapeño čipsa grubo zdrobljenog
  • 3/4 šalice (oko 85 g) nasjeckanog tvrdog sira
24sata

Priprema:

Istucite jaja s 1⁄4 žličice soli u velikoj zdjeli. Začinite paprom. Stavite na stranu. Otopite 1 žlicu maslaca u tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk narezan na trakice i zelenu papriku koju ste također narezali na trakice te preostalih 1⁄4 žličice soli. Dinstajte uz često miješanje dok povrće ne omekša, 6 do 8 minuta.

Pojačajte vatru na srednje jaku pa dodajte šunku narezanu na trakice. Često miješajte dok šunka ne postane zlatna i rubovi se počnu uvijati, još oko 5 min. Stavite smjesu u veliku zdjelu. Ponovno umutite jaja, pa ubacite čips. Umiješajte u smjesu šunke, a zatim dodajte sir.

Otopite preostale 2 žlice maslaca u tavi na srednjoj temperaturi. Kad se zapjeni, ulijte smjesu od jaja. Pecite miješajući silikonskom lopaticom oko 15 sekundi. Smanjite temperaturu na srednje nisku i pecite još pet minuta. Na vrhu će jaje i dalje biti tekuće. Silikonskom lopaticom odvojite tortilju od posude i pažljivo je okrenite iz tave na veliki tanjur, a zatim vratite u tavu tako da vrh sada bude na dnu. Nastavite peći dok se jaje ne stegne, još 3 do 5 minuta. Tortilju stavite na veliki tanjur. Izrežite na kriške i poslužite vruće ili na sobnoj temperaturi.

Nargesi-e Esfanaj

Sastojci:

  • 3 žlice maslaca ili maslinovog ulja
  • 1 crveni luk, sitno narezan
  • 3 režnja češnjaka, mljevena
  • 1/2 žličice soli
  • 10-12 šalica mladog špinata
  • 1/2 žličice kurkume
  • 4 velika jaja
  • Nasjeckana menta i peršin
24sata

Priprema:

Otopite maslac u velikoj tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i pržite ga često miješajući, dok ne porumeni i ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte češnjak i sol. Začinite paprom i pržite još dvije minute. Umiješajte špinat i miješajte dok ne uvene, oko 8 minuta. Umiješajte kurkumu  Napravite četiri udubljenja u smjesi od špinata stražnjom stranom žlice pa u svaku razbijte jaje. Pecite bez poklopca dok se bjelanjak ne stegne, a žumanjak ostane tekući, 3 do 5 minuta. Ukrasite nasjeckanim začinskim biljem. Poslužite odmah.

Juha od jaja i rajčice

Sastojci:

  • 1 žlica ulja sjemenki grožđa
  • 4 srednje rajčice grubo nasjeckane
  • 1/2 žličice košer soli, podijeljene
  • 1 režanj češnjaka, nariban
  • 2 šalice pileće juhe
  • 2 žličice sezamovog ulja
  • 1 žličica soja umaka s niskim sadržajem natrija
  • 1/4 žličice mljevenog bijelog papra
  • 2 velika jaja
  • 1 i 1⁄2 žličica kukuruznog škroba
  • 2 zelena luka, tanko narezana
24sata

Priprema:

Zagrijte lonac ili wok na srednjoj vatri. Dodajte ulje, zatim rajčice i 1⁄4 žličice soli. Kuhajte, često miješajući, dok se rajčice ne počnu raspadati i puštati sok, oko 5 minuta. Dodajte češnjak i kuhajte još 1 minutu. Dodajte juhu, sezamovo ulje, soju, bijeli papar i oko šalicu i pol vode. Pojačajte vatru na srednju i pustite da zavrije.

Istucite jaja s preostalih 1⁄4 žličice soli. U maloj posudi pomiješajte kukuruzni škrob s 1⁄4 šalice vode dok smjesa ne postane glatka. Kad juha počne kuhati, polako ulijevajte kašu od kukuruznog škroba miješajući juhu u jednom smjeru, dok se juha ne počne zgušnjavati i dok se ne stvori vrtlog. S visine, tako da teku u tankom, ravnomjernom mlazu, ulijte umućena jaja u vrtlog. Ostavite da se nesmetano kuha dok se jaja ne stvrdnu, oko 30 sekundi. Ulijte juhu u zdjelice, a zatim je po želji ukrasite zelenim lukom i još sezamovog ulja, piše 24sata.hr.

(TIP/Foto: Dreamstime/Canva)