Foto: U Tuzli otvoren logopedski centar sa najsavremenijom opremom ‘Moj Logoped’

U posljednje vrijeme, primjećuje se zabrinjavajući porast djece s poteškoćama u razvoju govora. U logopedskom centru “Moj Logoped” Tuzla svakodnevno se suočavaju s raznolikim izazovima u ranom rastu i razvoju, te su predani pružanju podrške djeci i njihovim roditeljima, ističe direktorica Centra, Jasmina Nurkić, logoped. Navodi da se ovaj rastući trend može povezati s raznim faktorima, uključujući genetske predispozicije, promjene u porodičnoj dinamici, uticaju digitalnih medija i drugih faktora koji mogu uticati na rani razvoj jezičkih vještina.

Magistrica logopedije, Matea Andrejaš kaže da je logopedski centar ‘Moj Logoped Tuzla’ pomoć i nada za djecu s poteškoćama u govorno jezičkom razvoju. Prema njenim riječima, u Centru su posvećeni pružanju individualizirane logopedske terapije koja se temelji na najnovijim istraživanjima i pristupima koristeći se savremenom tehnologijom.

˝Osim djece često su naši klijenti i odrasle osobe koje nam se jave nakon određenih trauma mozga i moždanog udara. Naš tim stručnjaka čini sve kako bi svako dijete ili odrasla osoba dobila pažljivo prilagođen pristup, prepoznavajući jedinstvene potrebe svakog klijenta.Vjerujemo u važnost rane intervencije i što prije prepoznamo i adresiramo poteškoće, to je veća vjerovatnost pozitivnih ishoda u razvoju govora˝, izjavila je Andrejaš.

Bechler logopedije i audiologije, Amila Hasanbašić ističe da je pristup svakom djetetu prilagođen njegovim specifičnim potrebama.˝Radimo sa roditeljima i drugim stručnjacima kako bismo stvorili sveobuhvatan plan terapije. Podrška porodice igra ključnu ulogu u procesu rehabilitacije. Edukacija roditelja o tehnikama poticanja govorno jezičkog razvoja kod kuće ključna je komponenta našeg pristupa. Integriramo inovativne tehnologije kako bismo terapije učinili interesantnim za djecu ujedno potičući njihovu motivaciju za sudjelovanjem tokom logopedske terapije˝, izjavila je Hasanbašić.

Kako su istakle naše sagovornice, potrebno je svakodnevno podizati svijest o važnosti praćenja govorno-jezičkog razvoja i potrebi pružanja podrške i značaju rane intervencije. Važna je saradnja sa školama i drugim ustanovama kako bismo zajedno radili na stvaranju stimulativnog okruženja za djecu s poteškoćama u govoru.

˝Vjerujemo da svako dijete ima potencijala za razvoj govorno jezičkih vještina. Kroz saradnju, obrazovanje i stručnost, svakodnevno radimo na stvaranju svjetlije budućnosti za djecu koja trebaju našu podršku˝, zaključila je  direktorica Centra, Jasmina Nurkić, logoped.

(TIP)