Univerzitet Oxford proglasio riječ godine: Termin popularan među Generacijom Z

Univerzitet Oxford u Velikoj Britaniji proglasio je “Rizz”, za riječ godine za koju je, kako je obrazloženo, zaslužna popularnost termina koji Generacija Z koristi da opiše nečiju sposobnost da privuče, zavede i očara druge.

Rizz je osvojio prvo mjesto u užem izboru u kome su se našle riječi “Swifty” izraz koji označava obožavaoca sad popularne pjevačice Taylor Swift, “situationship” koja označava neobaveznu romantičnu ili seksualnu vezu i “prompt” tj. instrukcije kojim se upravlja programima vještačke inteligencije.

“Rizz je kolokvijalna imenica, definisana kao stil, šarm ili sposobnost privlačenja. Etimološki, vjeruje se da je termin kraći oblik reči harizma, preuzet iz srednjeg dijela reči, što je neobičan obrazac za formiranje riječi. Rizz se takođe može koristiti kao glagol i ovakva proširenja na druge dijelove govora ukazuje da riječ postaje sve istaknutija u jeziku”, navodi se na internet stranici Oxford University Press.

Pobjedničku riječ svake godine biraju stručnjaci koji rade sa izdavačima Oxfordskog rječnika engleskog jezika između četiri “finalista” koje izabere javnost glasanjem.

“Naši jezički stručnjaci izabrali su rizz kao zanimljiv primjer kako se jezik može formirati, oblikovati i koristiti u zajednicama prije nego što se širi društvom. To govori o tome kako mlađe generacije sada imaju prostor, na mreži ili uživo, da prisvoje i definišu jezik koji koriste”, navodi se na sajtu.

U saopštenju se dodaje da Generacija Z sve više utiče na društvo svojim razlikama u perspektivi i životnom stilu, što se ogleda i u jeziku.

“S obzirom na to da je prošlogodišnja riječ ‘goblinski režim’ bila najpopularnija nakon pandemije, zanimljivo je vidjeti da riječ koja ima suprotno značenje od toga, kao što je rizz, dolazi u prvi plan, što možda govori o tome da u 2023. godini preovlađuje drugo raspoloženje, kada sve veći broj ljudi otvara nakon nekoliko godina izolacije”, navodi se na sajtu Oxforda.

Termin “goblinski režim” (goblin mode) koji je Oxfordov rječnik proglasio za izraz 2022. godine, podrazmijeva vrstu ponašanja poput bezvoljnosti, aljkavosti i hedonizma. Njemu prethodi izraz “cottagecore” koji označava estetiku slatkog doma u živopisnom seoskom pejzažu i koji se pojavio na interenetu i postao popularan u prvim danima pandemije.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: Unsplash/Ilustracija)