UEFA za 2.2 milijarde eura prodaje Ligu prvaka?

Španski OK Diario piše da će se finale Lige prvaka 2030. igrati u Abu Dhabiju u sklopu novog šestogodišnjeg UEFA-inog ugovora s Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ta bogata zemlja UEFA-i će platiti 2.2 milijarde eura. Ovaj dogovor UEFA-e i UAE-a je odgovor na sudsku odluku vezanu za projekt Superlige, koju se uskoro očekuje u Luksemburgu.

UEFA mora reagirati

“UEFA zna da bi 21. prosinca mogla izgubiti tužbu na sudu pravde Europske unije vezanu za Superligu i dogovorila se s Abu Dhabijem da sponzorira Ligu prvaka. Žele je napraviti privlačnijom za klubove i izbjeći dezerterstvo u Superligu”, rekao je dobro upućeni španjolski novinar Eduardo Inda u emisiji El Chiringuito de Jugones. Odluka bi trebala biti službena 7. veljače, uoči ždrijeba Lige nacija.

Prodaja prava za sva natjecanja

UEFA će, pišu Španjolci, prodati prava za sva svoja natjecanja, uključujući i ženski nogomet i futsal, za područje Bliskog istoka. Glavni čovjek u pregovorima s UEFA-ine strane je Giorgio Marchetti, koji se konzultira s izvršnim odborom da sve prođe bez problema.

Čeferin u strahu

Sporazum podrazumijeva dogovor oko pokrivanja prava TV prijenosa svih klupskih natjecanja UEFA-e. Abu Dhabi će biti zadužen za osiguravanje stadiona, smještaja i prijevoza za razna UEFA-ina finala, koja će se održavati u Emiratima. Vrhunac će biti finale Lige prvaka u sezoni 2029/2030, za koje je već sada izvjesno kako će se održati u Abu Dhabiju, dodaje španjolski izvor.

UEFA uzima ogroman novac

Ovim paktom UEFA namjerava osigurati svoju ekonomsku održivost za budućnost bez straha od toga što potencijalna Superliga može ponuditi klubovima. Španjolci dodaju kako je Čeferin na kraju popustio pred petrodolarima u strahu od osnivanja nove Superlige, koju najviše zagovara Realov predsjednik Florentino Perez, piše Index.hr.

(TIP/Foto: EPA)