Evaluacija projekat LEP II – Lokalno partnerstvo za zapošljavanje općine Banovići jedno od uspješnijih u BiH

Projekat „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“ u općini Banovići privodi se kraju. Aktivnosti na njegovoj realizaciji trajat će do aprila mjeseca 2024. godine, do kada se očekuje ispunjenje gotovo svih zacrtanih ciljeva u okviru istog. Do sada je kroz projekat zaposleno jedanaest osoba, a u januaru naredne godine očekuje se raspisivanje javnog poziva za registraciju još dva START-UP koji će dobiti finansijsku podršku općine Banovići i LPZ-a. Također, u okviru projekta je sedam osoba završilo prekvalifikaciju za razna zanimanja, dvadeset pet žena završilo je praktičnu obuku za krojačice nakon koje slijedi i teoretska obuka, a sedamnaest novih se prijavilo i za njih će se obuka organizovati u narednom periodu.

O ovim aktivnostima kao i planovima za naredni period razgovarali su općinski načelnik dr. Bego Gutić, pomoćnik načelnika Selmet Husanović i Adem Lisičić iz Udruženja građana „Nešto više“ Sarajevo. Istakli su da je Lokalno partnerstvo općine Banovići jedno od uspješnijih lokalnih partnerstava (od ukupno 20 uspostavljenih u Bosni i Hercegovini) i jedno od rijetkih koje ima svoju kancelariju. S obzirom da je najavljeno raspisivanje novog javnog poziva (naredne godine), u kome će fokus biti na START-UP-ove, u općini Banovići očekuju da će se kvalificirati te da će se suradnja nastaviti.

Projekat „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“ je prvi ozbiljniji projekat koji općina Banovići, zajedno sa Udruženjem građana „Nešto više“ iz Sarajeva i lokalnim partnerima, realizira uz finansijsku podršku Europske unije. Provodi ga Međunarodna organizacija rada (MOR), a cilj mu je da se unaprijede vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

(TIP)