Foto: Delegacija Vlade Federacije BiH posjetila Grad Tuzlu: Razgovarano o razvoju infrastrukture i turizma

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, u sastavu ministrica okoliša i turizma, Nasiha Pozder, ministar energije, rudarstva i industrije, Vedran Lakić, i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić, u ponedjeljak je posjetila Grad Tuzlu kako bi razgovarali s predstavnicima organa lokalne samouprave i komunalnih preduzeća, o razvoju infrastrukture i turizma na području grada Tuzle.

Sastanak je održan u Gradskoj upravi Tuzle, a delegaciju Gradske uprave, činili su sekretar Almir Šuta, rukovoditeljica Stručne službe za poslove gradonačelnika, Asja Kravić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, Miralem Mulać, direktorica “Centralnog grijanja” d.d. Tuzla, Nermina Babajić, voditeljica Turističke zajednice grada Tuzle, Amra Jaganjac, te predstavnici JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla.

Također, sastanku su prisustvovali gradonačelnik Srebrenika, Adnan Bijelić i direktor Hotela “Orion” Srebrenik, Mato Jurić.

Teme sastanka bile su usmjerene na ključna pitanja razvoja grada, uključujući magistralni vrelovod, širenje vodovodne mreže na visinske zone i unapređenje turističkih potencijala.

Razgovaralo se o značajnom projektu rekonstrukcije i proširenja magistralnog vrelovoda, s fokusom na implementaciju čime bi se značajno poboljšala energetsku efikasnost i proširila pokrivenost grada pružanjem veće količine toplotne energije. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 80 miliona konvertibilnih maraka, a njegova realizacija planirana je kroz tri faze. Prva faza projekta, čija je vrijednost 20 miliona konvertibilnih maraka, predviđena je za implementaciju u narednoj godini. Ova faza će biti osnov za dalje poboljšanje i proširenje sistema vrelovoda, čime će se omogućiti veća dostupnost toplotne energije i doprinijeti efikasnijem korištenju resursa i smanjenju aerozagađenja.

Također, prezentovan je projekt širenja vodovodne mreže na visinske zone, te su razmatrani planovi za proširenje vodovodne mreže kako bi se osigurala pristupačnost vode u visinskim zonama u mjesnim zajednicama Dokanj i Gornja Tuzla, dok je drugo projektno područje na sjeverozapadnom dijelu grada koje obuhvata Gornju i Srednju Lipnicu, Dragunju, Dobrnju, Donju i Gornju Obodnicu i Breške. Ukupna vrijednost ovih investicija iznosi 10,5 miliona konvertibilnih maraka. Kako su istakli federalni ministri fokusirani su na uvrštavanje ovog projekta u Plan javnih investicija u narednoj godini, jer smatraju d

Istaknuti su razvoj i unapređenje turističkih potencijala Tuzle i Srebrenika, s posebnim naglaskom na projektima koji će značajno doprinijeti turističkoj privlačnosti i općem unapređenju ovih gradova. Saradnjom na projektu Stara Majevica – Zeleni kamen, postignut je značajan napredak u ostvarivanju navedenih ciljeva i povećanju turističke privlačnosti regije.

Sastanak predstavlja važan korak prema jačanju saradnje između Vlade Federacije i lokalne samouprave u cilju unapređenja života građana i razvoja regije. Svi sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorima, kao i optimizam u vezi s budućim projektima.

(TIP)