Vehabijskog ‘gurua‘ iz BiH prati 350.000 ljudi: “Ako je žena nepokorna, treba odgojni udarac”

Muslimanskog učenjaka iz Bosne i Hercegovine Elvedina Pezića prate stotine tisuća osoba na raznim platformama. Taj učenjak odgovara na pitanja muslimana i drugih građana iz republika bivše Jugoslavije. Prenosi im ortodoksno muslimansko i šerijatsko naukovanje koje ljude vraća u srednji vijek, piše Slobodna Dalmacija.

Pezić je jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH, a na svojoj web stranici navodi da se vjerski školovao u UAE, Jordanu i Saudijskoj Arabiji, odakle se vratio u BiH kako bi širio radikalnu vehabijsku verziju islama.

Pritom obilato koristi društvene mreže, na kojima daje savjete muslimanima iz BiH i drugih republika bivše Jugoslavije na temu “kako živjeti ispravno u islamu”, na bazi šerijatskog prava. Među ostalim, muškarce podučava na koji način treba tući žene, a da im na tijelu ne ostaju masnice:

– Neispravno je da čovjek udari ženu, a nije poduzeo što mu je Kuran naložio. Ako imaš problem sa ženom, najprije savjetuješ, savjetuješ, savjetuješ… I vidiš da ne ide? Nakon toga je kuranska metoda da se odvojiš od nje u postelji. Okreneš joj leđa i uskratiš joj intimu. A što ako je i dalje nepokorna? I dalje vrijeđa, psuje… Tek tada dolazi treća odgojna metoda. Neispravno je preskočiti prve dvije metode i odmah udarac – kazuje Pezić.

Potom prelazi na praktičnu stranu poduke i u videu pokazuje kakav bi to udarac tehnički trebao biti, a da se ne vide masnice:

– Kad dođe udarac, onda je to odgojni udarac, ne iskazivanje srdžbe. To je udarac koji ne ostavlja trag. To je udarac koji ne ostavlja masnice. Udarac koji izbjegava lice. Taj udarac pokazuje ženi i kaže: “Vidi dokle si došla kad ne možemo riješiti problem niti razgovorom niti uskraćivanjem intime. Dovodiš me do toga da moram pribjegavati metodi udarca” – zaključuje Pezić.

Sviranje violine? Zabranjeno

Ovaj vehabijski “guru” u svojim video prilozima odgovara na najrazličitija pitanja vezana za svakodnevni život: od odlaska u teretanu, preko čupanja obrva do nošenja mobitela u WC.

Tako veli da je čupanje obrva “strogo zabranjeno u islamu” i ženama i muškarcima – pa će oni koji ipak čupaju obrve “biti prokleti prema hadisima Allahovog Poslanika” – dok nošenje mobitela u WC “nije sporno ako mobitel ima instaliranu aplikaciju Kurana”, pri čemu se mora poštivati uvjet “da aplikacija nije otvorena i vidljiva prilikom ulaska u WC”.

A što se tiče odlaska u teretanu, islam “ne zabranjuje da čovjek diže utege i jača svoje tijelo”, ali Pezić savjetuje da se ne ide u teretane ako su tamo “žene koje su nepropisno odjevene” i ako “svira muzika”. I videoigrice su načelno dozvoljene “ako u njima nema ništa zabranjeno”, odnosno “ako nema psovanja vjere, muzike…”.

I inače je glazba visoko na Pezićevoj listi zabranjenih stvari, o čemu svjedoči njegov odgovor na pitanje smije li se djecu voditi na satove violine:

– Violina se u islamu smatra glazbenim instrumentom, a svi glazbeni instrumenti u islamu su zabranjeni. Glazba je u islamu zabranjena jer ona nastaje korištenjem glazbenih instrumenata. Samim tim zabranjeno je bilo kakvo promoviranje tih instrumenata kao i odlazak na satove i zabranjeno je upisivati djecu na “satove violine” – podučava Pezić.

Parfem može, ali samo u kući

Dakako, glazba je zabranjena i na vjenčanjima, gdje vjerniku prijete i druge paklene opasnosti, od alkohola do sjedenja žena i muškaraca za istim stolom. Stoga efendija Pezić tumači da “vjernik i vjernica neće i ne trebaju prisustvovati svadbi na kojoj se servira alkohol, svira muzika, muškarci i žene sjede zajedno”.

A kad smo kod vjenčanja, Pezić zagovara da bi svi trebali imati šerijatsko vjenčanje koje se mora odvijati uz “suglasnost i pristanak staratelja djevojke”. Vehabija hoće reći da žena nije sposobna sama odlučiti hoće li se udati za nekoga ili neće.

Ovaj “muslimanski učenjak” petlja se i u rodbinske odnose, pa ljudima savjetuje da ne odlaze kod rođaka koji piju alkohol ili slušaju glazbu:

– Čuvanje rodbinskih veza ne znači da mi moramo tu rodbinu svaki put i posjetit‘. Čuvanje rodbinskih veza je i poziv telefonski, i poruka i tako dalje. Pa onda kod takve rodbine ne moramo otić‘, možemo nazvat‘ tog rođaka svako tri, četiri, pet, sedam dana i pitat‘ đe si, selam alejkum, kako si… – tumači vehabija.

Zanimljiv je i Pezićev odgovor na pitanje zašto je u islamu muškarcima dozvoljeno korištenje mirisa, a ženama nije:

– Nije točno – veli on, i domeće: – Dozvoljeno je i ženama da koriste miris, ali samo kada borave u kući. Znači, islam je dozvolio ženi da koristi miris, samo je problem ako žena koristi miris kada izlazi iz kuće. Islam je to zabranio.

A jedan od najkraćih odgovora Pezić daje na temu poligamije. Na pitanje zašto je u islamu muškarcu dozvoljeno da u isto vrijeme oženi četiri žene, vehabijski vođa kaže: – Dozvoljeno je zato što mu je to dozvolio njegov gospodar Uzvišeni Allah.

Poruka Islamske zajednice BiH

Upravo je “žensko pitanje” izazvalo najviše kontroverzi u Pezićevu propovjedništvu, odnosno njegova tvrdnja iz lipnja 2021. godine – koju otada često ponavlja u raznim varijacijama – da je najveći obiteljski problem “ženina neovisnost od muža”:

“Zapadno društvo moralno se srušilo onog momenta kada su ženu izveli iz kuće i onda kada je žena postala sve osim majka!!!” – tako glasi njegov trousklični post na Facebooku koji je izazvao gnjev ženskih udruga i velikog dijela BiH javnosti.

Nakon te objave morala je reagirati čak i Islamska zajednica BiH, koja se tog lipnja 2021. ogradila od Pezićevih izjava, poručivši da smo u zadnje vrijeme svjedoci brojnih objava i statusa na društvenim mrežama putem kojih “islamski influenseri nude svoje površno, uskogrudno i opskurno tumačenje pravila, principa i pojava”.

– Jedan od takvih Facebook statusa koji se odnosi na položaj žene u društvu izazvao je polemiku na društvenim mrežama i bio povod za brojne reakcije (…). S tim u vezi Odjel za brak, porodicu i pitanja žena Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini smatrao je potrebnim da reagira na ove izjave jer su one u suprotnosti s učenjem osnovnih izvora islama, Kur‘anom i Sunnetom, odnosno pravima i obavezama muslimanki da se obrazuju, usavršavaju u različitim naukama i na taj način doprinesu boljitku porodice i zajednice – stoji u priopćenju IZ BiH.

No otada je prošlo dvije godine, a Pezićeva virtualna sljedba i dalje raste: na Facebooku ga prati oko 350.000 ljudi.

(TIP/Izvor: Slobodna Dalmacija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.