Nizozemska protiv otvaranja pregovora s BiH

Vlada Nizozemske objavila je “Pismo Parlamentu”, a odnosi se na proširenje Evropske unije sa posebnim naglaskom na Zapadnom Balkanu.

U pismu se, između ostalog, navodi kako je Nizozemska trenutno protiv otvaranja pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Navodi se kako će otvaranje pregovora podržati nakon što BiH “postigne potreban stepen usklađenosti s evropskim kriterijima za članstvo”. Vlada Nizozemske smatra kako je postignut samo ograničen napredak u većini od 14 prioriteta i nazadovanje u oblasti slobode izražavanja.

Kao ozbiljne probleme navode secesionističke napore iz bh. entiteta Republikke Srpske te kriminalizacija klevete i usvajanje novog zakona o stranim agentima.

Izvještaj State Departmenta o BiH

U novom Izvještaju State Departmenta o BiH govori se o stanju sigurnosti. Bosna i Hercegovina ostala je kooperativni partner u borbi protiv terorizma, usprkos svojim ograničenim kapacitetima. Od 2014. zabranjeno je putovanje u inostranstvo radi borbe u stranim oružanim snagama.

“Više od 100 bh. državljana i dalje su u Iraku i Siriji. BiH je nastavila biti voljan partner u repatrijaciji bh. državljana iz Sirije i Iraka. Unutrašnje svađe i nesuglasice nastavile su potkopavati učinkovitu suradnju, iako su se Radna grupa za kontraterorizam pod vodstvom državnog tužilaštva i zasebna Radna grupa za kontraterorizam nastavile sastajati”, navodi se u izvještaju.

U maju je BiH procesuirala svoj prvi slučaj finansiranja terorizma, koji je završio oslobađajućom presudom. I pored toga, slučaj je predstavljao prekretnicu za BiH u izgradnji njenih kapaciteta za borbu protiv finansiranja terorizma, navodi se između ostalog.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Fena/Harun Muminović)