Izetbegović: Istražiti izjave o radikalizaciji i vojnim kampovima

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je prije mjesec dana objavljen posljednji izvještaj Evropske komisije za BiH, te da nakon toga vlasti ništa nisu učinile na ispunjavanju uvjeta za otvaranje pregovora s Evropskom unijom.

Kaže kako je Evropska komisija spustila ljestvicu zahtjeva.

– Nisu u stanju ni taj sniženi prag da pređu, niti pokušavaju. Prvi od 14 prioriteta Evropske komisije, kada je u pitanju otvaranje pregovora s BiH, jeste izmjena Izbornog zakona. Ne možemo očekivati da će onaj dio izmjena Izbornog zakona koji podrazumijeva izmjene Ustava, biti uskoro postignut, ali imamo već usaglašen s OSCE-om i s Venecijanskom komisijom paket koji se odnosi na integritet i na transparentnost izbornog procesa. I to se može uraditi – naveo je Izetbegović, na konferenciji nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Najavio je da će Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu državnog parlamenta, na bazi onoga što je već ranije usaglašeno, u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se odnosi na integritet i transparentnost izbornog procesa.

Predsjednik SDA osvrnuo se i na rad državnog i federalnog parlamenta. Kazao je kako je danas, godinu dana od kada su konstituirani predstavnički domovi u Parlamentarnoj skupštini BiH i Federalnom parlamentu, te se može komentarisati rad, odnosno nerad ta dva doma.

Po njegovim riječima, sasvim je jasno da se radi o izuzetno lošem rezultatu koji je ispod svakog očekivanja.

Naveo je da je Predstavnički dom Parlamenta Federacije za godinu dana održao samo sedam redovnih sjednica, od kojih dvije nisu ni završene.

– U prvoj godini tekućeg mandata je usvojeno manje zakona nego na prve dvije sjednice prošlog saziva. Ni Vlada Federacije ni Parlament Federacije još uvijek nemaju usvojene programe rada, tako da ne možemo precizno valorizirati, ali vidimo da se faktički skoro ništa ne dešava – kazao je Izetbegović.

Dodao je da se to već reflektuje na makroekonomske pokazatelje, te da se u Federaciji bilježi pad izvoza industrijske proizvodnje i potrošnje.

– Najavljeno je povećanje cijena električne energije, što će posljedično biti generator svih drugih poskupljenja. Svjedočimo zatvaranju pogona, gubitku radnih mjesta i to je, nažalost, tek početak – smatra predsjednik SDA.

Ocijenio je da je neefikasan i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Kazao je da je Vijeće ministara BiH predvidjelo u prvoj godini usvajanje 50 zakona.

– Usvojeno je pet, dakle rezultat je za sada 10 posto – naveo je Izetbegović.

Kazao je da SDA traži da nadležne institucije BiH istraže tvrdnje SNSD-a i SDP-a o navodnoj radikalizaciji, militarizaciji, a naročito o postojanju kampova za obuku u RS-u i u Federaciji.

– Ukoliko ima istine u tim tvrdnjama, očekujemo da se poduzmu koraci, da te službe poduzmu korake iz svojih nadležnosti. Smatramo posebno ozbiljnom potrebu istrage o tvrdnjama ministra odbrane BiH Zukana Heleza o postojanju ruskih paramilitarnih kampova na teritoriji RS. Činjenica da su sigurnosne agencije BiH, nad kojima je Trojka kontrolu prepustila SNSD-u, promptno, i prije ozbiljne provjere, reagovale negirajući tvrdnje ministra odbrane BiH, a nisu to uradile nakon optužbi čelnika SNSD-a i ministra MUP-a RS-a o radikalizaciji u Federaciji, izaziva dodatne sumnje u motive ovakvih postupaka – istaknuo je Izetbegović.

Kad je u pitanju inicijativa za smjenu ministra Zukana Heleza, Predsjedništvo SDA cijeni da je deplasirano glasanje samo o smjeni ministra odbrane BiH, “jer smjenu očigledno zaslužuje cijelo Vijeće ministara BiH, tako da SDA to neće podržati”.

Izetbegović je kazao da SDA ocjenjuje veoma lošim “rad nametnute Vlade Federacije BiH, koja se već osam mjeseci skoro isključivo bavi smjenama i imenovanjima, kršeći zakonske procedure”.

– Pritom nije napravila ni program rada za 2024. godinu. Svjedoci smo da se izlazi u susret HDZ-u kod imenovanja, prepuštaju se bitni sektori i to ne prestaje. A na pozicije se postavljaju nekompetentni kadrovi iz Trojke – kazao je predsjednik SDA.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Šerif Špago je kazao da je prvi put od formiranja Vijeća ministara, ovaj Predstavnički dom Parlamenta BiH narušio nacionalni balans u Vijeću ministara, “imajući u vidu da je prekršio Zakon o imenovanju Vijeća ministara, koji predviđa jednaku zastupljenost konstitutivnih naroda u Vijeću ministara”.

– Trenutno u Vijeću ministara BiH od 20 pozicija ima samo pet Bošnjaka, samo 25 posto, za razliku od prethodnog mandata gdje je bilo 35 posto Bošnjaka u Vijeću ministara – kazao je Špago.

Po njegovim riječima, među prvim koracima novoformiranog Predstavničkog doma je bilo i povećanje plata svim funkcionerima u prosjeku za oko 600 KM.

– Nisu prihvatili zakone, kako Kluba SDA, tako i Predsjedništva BiH da se ograniči rast plata državnim funkcionerima, omogući rast plata stalno zaposlenima, nego su te zakone oborili – kazao je Špago.

Naveo je i to da se Vijeće ministara koje je izglasao ovaj Predstavnički dom se bavilo uglavnom imenovanjima, zauzimanjem fotelja i “ono što je posebno bitno napomenuti odobravanjem višegodišnjih projekata na prostoru entiteta Republika Srpska, a vrlo malo ili nikako odobravanje višegodišnjih projekata za obnovu zgrada, opremanje pojedinih lokacija na prostoru Federacije BiH”.

Predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović je govorio o radu tog doma u proteklih godinu dana.

Kazao je da je za ovih 12 mjeseci obaveza, prema Poslovniku, bila da rukovodstvo parlamenta da zakaže minimalno 11 redovnih sjednica. Ove sedmice smo imali sedmu redovnu sjednicu Predstavničkog doma, od toga su dvije sjednice nezavršene.

– Disharmonija unutar parlamenta proizvela je to da imamo usvojenih desetak zakonskih rješenja što u nacrtu, što u prijedlogu – naveo je Zaimović.

Dodao je kako nemaju ni seta fiskalnih zakona koji su neophodni “kako bi zaustavili negativne ekonomske trendove koji se javljaju u nekoliko zadnjih mjeseci, a na koje vlast ne reaguje”.

– Pozivamo Vladu Federacije, odnosno parlamentarnu većinu, da u parlamentarnu proceduru puste zakone koji će omogućiti nastavak rasta i GDP-a i svih ključnih makroekonomskih pokazatelja, kako ne bi došli u probleme koji se već najavljuju, između ostalog i već najavljenim  poskupljenjem struje. Kako je najavljeno, neće se ticati građana, najdirektnije, ali svako poskupljenje struje za privredu, znači indirektno poskupljenje ostalih usluga i novi namet i nove troškove, nove probleme stanovništvu kada je u pitanju ekonomija – kazao je Zaimović.

Bivši federalni premijer, a sada poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Fadil Novalić također je govorio o najavama poskupljenja električne energije.

– Elektroprivreda obavještava stanovništvo, također i vlada, da se jedva drži na nogama, naravno krivicom nekih prethodnih garnitura, i da vlada čini nadljudske napore da nas spasi od redukcija. Ta riječ nije bila u upotrebi gotovo od poslije rata do danas – kazao je Novalić.

Po njegovim riječima, Elektroprivreda koja izvozi 30 posto struje, ne može govoriti o redukcijama.

(TIP/Izvor: Fena)