NOVI TALAS POSKUPLJENJA: Rast cijena privredi do 20 posto, a građanima…

Šta se krije iza odluke o ugroženoj sigurnosti snabdijevanja električnom energijom…

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regionu koja proizvodi više struje nego što su njene domaće potrebe. Samim tim već godinama važi za jedinog regionalnog izvoznika električne energije, da bi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu!

Sve to kažu usljed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu.

Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem odluke stvara se pravni osnov da Vlada Federacije BiH postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, odnosno u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja, može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.

Nermin Nikšić, premijer FBiH i predsjednik SDP-a je komentarišući ovu odluku izjavio da se neće povećavati cijena električne energije za domaćinstva, odnosno da će ona će ostati ista, te da nisu moguće redukcije za građane.

S druge strane do povećanja cijena električne energije privredi će doći, kaže, a ono  će se kretati u zakonskom okviru do 20 posto povećanja.

Naveo je i da većina poslodavaca i privrednika prihvata da je ovo realnost, da su inflatorni udari takvi da se mora povećati cijena električne energije.

Međutim poslodavci su se već oglasili i apelovali da se ne povećava cijena električne energije za privredu.

„Očekujemo da nadležne institucije od kojih će Vlada FBiH pribaviti mišljenja u vezi sa cijenom električne energije uvaže naše argumente da bi svako dodatno povećanje cijene električne energije privrednim društvima rezultiralo poremećajima u proizvodnim procesima proizvođača, smanjilo konkurentnost domaće privrede i dodatno pogoršalo ionako nepovoljan poslovni ambijent u FBiH. Još jednom naglašavamo da bi povećanje cijena električne energije privredi u FBiH vodilo povećanju cijena roba i usluga, što bi se direktno odrazilo na kvalitet života  građana“, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Premijer Radovan Višković tvrdi da nema ništa od poskupljenja struje u Reoublici Srpskoj.

“Nema poskupljenja  u 2024. godini, ova godina je već prošla”, izjavio je još krajem oktobra Višković.

Napomenimo i da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske odbila zahtjev operatera distributivnih sistema u Republici Srpskoj za poskupljenje priključka na distributivnu mrežu.

Naime pet operatera, odnosno bivših elektrodistributivnih preduzeća, Elektrokrajina, Elektrodistribucija Pale, Elektro Bijeljina, Elektro Doboj i Elektro Hercegovina zatražili su, u avgustu ove godine, povećanje naknade za priključenje na distributivnu mrežu, ali je Regulatorna komisija odbila njihov zahtjev.

Kao razlog zahtjeva za poskupljenje naveli su, između ostalog, promjene cijene materijala, opreme i radova na tržištu zbog inflacije.

Iz udruženja potrošača, s druge strane, naglašavaju da, nakon svakog poskupljenja energenata privredi, treba očekivati rast cijena osnovnih prehrambenih namirnica.

“Činjenica je da se svako poskupljenje u većoj mjeri odrazi na potrošače, nego na privrednike”, poručuju iz ovih udruženja.

Ekonomisti se slažu da u energetskom sektoru ima previše politike i političkih odluka, a premalo struke.

Stoga je, više otežavajućih faktora u cijeloj priči o električnoj energiji u našoj zemlji.

Tako ekonomista Igor Gavran za BUKU kaže da je sramotno da smo došli do ovakve situacije koja samo znači potpunu nesposobnost vlasti da upravlja elektroenergetskim sektorom i nerazumijevanje uloge Elektroprivrede u ukupnom funkcionisanju privrede.

Naravno, dodaje, da odgovornost što je Elektroprivreda poslovala loše u prethodnim godinama i oslanjala se isključivo na rekordne izvozne cijene kao da će trajati vječno nije nešto sto su aktuelni kadrovi “skrivili” ali ako je vrhunac njihove kreativnosti i menadžerskih vještina povećati cijene bez ikakvih internih promjena i makar pokušaja poboljšanja poslovanja onda u najmanju ruku nisko ništa poboljšali ovom promjenom.

“Ponovo ćemo kupovati ugalj od privatnika, naši rudnici ostaju zapušteni, diletantski se odustalo od izgradnje Bloka 7 u Tuzli , struja će se i dalje izvoziti preko posrednika koji će ostvarivati multimilijunsku dobit umjesto direktno… a tvrdnja da domaćinstva i dio privrede neće imati povećanje troškova je iluzija da ne kažem laž. Naravno da će se svako poskupljenje odraziti na sve u većoj ili manjih mjeri. Izvoznici s višom cijenom struje će biti manje konkurentni, oni koji prodaju primarno na domaćem tržištu će imati novi izgovor za povećanje cijena, a sve se na kraju odražava na više troškove života za građane. I nemamo nikakvih naznaka da se ista namjerava promijeniti nego prije možemo očekivati nova poskupljenja barem svake godine ako ne češće uz nove izgovore i nove primjere nesposobnost”, jasan je Gavran.

Kaže i da je mnogo neshvatljivih odluka.

“Umjesto da smo već izgradili Blok 7 i da je akumulirana dobit iz prethodnih godina iskorištena za izgradnju cijelih polja vjetroelektrana i solarnih elektrana, umjesto da uživamo koristi najjeftinije struje u regiji i dodatno zarađujemo od izvoza mi sami sebe dovodimo u krizu. I uskoro nećemo uopste imati dovoljno struje za svoje potrebe s kamoli izvoz kada se postojeći kapaciteti počnu zatvarati a tadašnja vlast ko god je bude obavljao nam bude držala predavanja o tome kako eto struja mora poskupiti jer se uvozi i ne možemo uticati na cijenu”, zaključuje Gavran za BUKU.

Admir Čavalić, ekonomista i poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za BUKU kaže da odluka Vlade FBiH najavljuje probleme. Konkretno, u vezi cijene električne energije i stabilnosti snadbijevanja. Teško je, kaže, prognozirati šta će se desiti, međutim vjerovatno da slijede poskupljenja, prije svega za privredu. Indirektno, to se uvijek odrazi negativno na potrošače odnosno građane. Pitanje je, samo, kaže, u kojoj mjeri očekivati poskupljenja – do 20% ili više? Nadalje, moguće je da Vlada FBiH očekuje navedeno pa priprema pravni okvir za djelovanje.

“Sve u svemu, nalazimo se na početku dugogodišnje energetske krize, i istina je da se polako gubi vizija energetske nezavisnosti- ako je ista ikada i postojala. Ovo je prije svega posljedica niza strukturnih problema u energetskom sektoru koji su se kroz mandate ignorisali i zaobilazili, a zarad populističkih, političkih i nerijetko socijalnih ciljeva”, jasan je Čavalić.

Kako su poslovale elektroprivrede

Preduzeće “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) u prvih pola godine na tržište je plasirala 1.687,7 gigavat-časova električne energije u vrijednosti 129.330.000 KM I ostvario dobit od 56 miliona KM, te da su sva proizvodna i distributivna preduzeća izuzev Rudnika i Termoelektrane (RiTE) “Gacko” poslovala pozitivno.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EP BiH) je u prvih šest mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 24,479 miliona KM. U istom periodu lani imali su dobit od oko 200 hiljada KM. Značajno je pala prodaja gotovih proizvoda.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZHB) je u prvoj polovini ove godine ostvarila dobit od 53,6 miliona KM i smanjila svoj nepokriveni gubitak na 13,2 miliona KM.

(TIP/Izvor: Buka/Autorica:  

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.