Nastavljeni sukobi u Pojasu Gaze, Izraelska vojska bombarduje Pojas Gaze

Nakon sedmodnevnog primirja i razmjene talaca i zarobljenika s obje strane, jutros je IDF nastavio sa vojnim operacijama u Pojasu Gaze.

-Izraelski ratni avioni bombardovali su različite tačke u Pojasu Gaze-

“Ratni avioni bombarduju ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze”, saopćila je izraelska vojska.

Kako javlja novinar Anadolu iz Gaze, izraelski ratni avioni ponovno su počeli sa zračnim napadima na različite tačke u Gazi.

Osim toga, nastavljeni su sukobi između izraelskih snaga i palestinskih grupa u sjevernom i centralnom dijelu Gaze.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi navelo je da su izraelska vojna vozila otvorila vatru na sjever Gaze.

Jutros je završila “humanitarna pauza”, koja je u okviru sporazuma Izraela i Hamasa stupila na snagu u petak, 24. novembra.

-U novim izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno petero Palestinaca-

U novim zračnim napadima izraelske vojske na Pojas Gaze ubijeno je petero Palestinaca.

Jedan Palestinac je ubijen, a četiri osobe su povrijeđene u napadu Izraela na kuću u izbjegličkom kampu Al-Megazi u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

U napadu izraelske vojske na kuću u središtu grada Rafah na jugu Pojasa Gaze poginule su četiri osobe, a veliki broj je ranjen.

Poginuli i povrijeđeni u napadu prebačeni su u bolnicu Abu Yusur en-Najjar.

Sukobi su se dogodili između izraelskih snaga i palestinskih grupa oko bolnica An-Nasr i Rantisi u okrugu An-Nasr na sjeverozapadu grada Gaze.

-Iz izraelskih zatvora oslobođeno 30 palestinskih žena i djece-

U četvrtak navečer oslobođena je još jedna grupa od 30 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora.

Konvoj Međunarodne organizacije Crvenog križa koji je prevozio 30 palestinskih žena i djece, koji su pušteni iz izraelskog zatvora u okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika postignutog između Hamasa i Izraela, uspio je nakon racije izraelske vojske doći do okupirane Zapadne obale.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, konvoj Crvenog križa koji je prevozio one s okupirane Zapadne obale, uključujući osam palestinskih žena i 22 djece, napustio je vojni zatvor Ofer kasno navečer.

Izraelski vojnici intervenisali su oklopnim vojnim džipovima protiv većinom mladih Palestinaca koji su čekali u Betunyi, palestinskom gradu koji se nalazi na putu prema zatvoru Ofer i Ramallahu.

Konvoj s palestinskim zarobljenicima uspio je stići do okupirane Zapadne obale nakon racija izraelske vojske.

Grupa izraelskih zarobljenika koje je palestinska grupa Hamas u Gazi predala osoblju Crvenog križa prebačena je sinoć u Egipat preko graničnog prelaza Rafah.

Izraelska vojska objavila je u četvrtak navečer da je Crveni križ primio šest izraelskih zarobljenika iz Pojasa Gaze, te su prebačeni u zemlju.

Naveli su da sedma grupa izraelskih zarobljenika koju je Hamas oslobodio u četvrtak uključuje ukupno osam osoba.

Crveni križ je ranije u četvrtak primio dvoje izraelskih zarobljenika u centru grada Gaze, dok je ostalih šest zarobljenika primio u području u južnom Pojasu Gaze, u blizini graničnog prijelaza Rafah.

Četverodnevna humanitarna pauza u kojoj je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a privremeno je zaustavila izraelske napade na Pojas Gaze i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je u ponedjeljak naveče objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana, a nakon toga je dodatno produžena za još 24 sata.

 -Blinken završio posjetu Izraelu i otišao u UAE-

Američki državni sekretar Antony Blinken napustio je Izrael nakon što se ukrcao u američki vojni avion na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) najavljeni su kao njegova sljedeća destinacija u regiji.

-Izrael kaže da je predan ostvarenju ratnih ciljeva-

Ured premijera Benjamina Netanyahua objavio je jutros saopćenje, rekavši da je Hamas prekršio nacrte primirja, nije se obavezao na svoje dužnosti da oslobodi sve otete žene i danas je lansirao rakete na Izrael.

U saopćenju se navodi da će s povratkom u borbu Izrael naglasiti da je predan postizanju ratnih ciljeva za oslobađanje otetih, eliminiranje Hamasa i garancija da Gaza više ne predstavlja prijetnju stanovnicima Izraela.

Izrael nije dobio novi spisak onih koji će biti pušteni za danas, prema dužnosnicima govoreći na radiju izraelske vojske.

-Izrael je više od godinu dana znao za Hamasov plan napada-

Izrael je dobio Hamasove borbene planove za napad na južni Izrael više od godinu dana prije napada koji se dogodio 7. oktobra, izvještava The New York Times.

Dokument na 40 stranica, koji su izraelski dužnosnici nazvali “Jerihonski zid”, detaljno je opisao vrstu šok napada koji je izvela palestinska grupa, izvještava NYT, ali izraelski vojni i obavještajni dužnosnici odbacili su prijetnju.

Izraelski dužnosnici smatrali su da je plan “pretežak da bi ga Hamas izvršio”, izvještava NYT.

Izraelska novinska kuća Haaretz također je prošle sedmice izvijestila da je izraelska “vojna obavještajna služba imala detaljne informacije” o mogućem napadu Hamasa.

(TIP/Izvor: federalna.ba/AA/Beta)