Cristiano Ronaldo suočen s tužbom od milijardu američkih dolara

Protiv Cristiana Ronalda podignuta je grupna tužba u kojoj se traži najmanje milijardu dolara odštete zbog njegove uloge u promociji “nezamjenjivih tokena” ili NFT-ova vezanih za kriptovalute, a koju je izdala burza kriptovaluta Binance.

U tužbi podnesenoj federalnom sudu u južnom okrugu Floride u ponedjeljak se navodi da je nogometaševa promocija Binancea bila “obmanjujuća i nezakonita”. Binanceovo partnerstvo s ličnostima visokog profila kao što je Ronaldo, tvrde tužitelji, dovelo ih je do skupih i nesigurnih investicija.

„Dokazi sada otkrivaju da je Binanceova prevara mogla dostići takve visine samo kroz ponudu i prodaju neregistrovanih vrijednosnih papira, uz voljnu pomoć nekih od najbogatijih, najmoćnijih i priznatih organizacija i poznatih ličnosti širom svijeta – baš poput optuženog Ronalda, “ piše u optužnici. Predstavnici portugalske zvijezde, koja sada igra u Saudijskoj Arabiji za Al-Nassr, odbili su komentirati navode optužnice.

Binance, najveća svjetska berza kriptovaluta, nije odmah odgovorila na zahtjeve Associated Pressa za komentar. Ronaldo je lansirao svoju inauguralnu NFT “CR7” kolekciju s Binanceom u novembru prošle godine, uoči Svjetskog prvenstva 2022. NFT-ovi – koji su imali početne cijene u rasponu od oko 77 dolara pa do čak 10.000 dolara – sadržavali su sedam animiranih statua koje prikazuju Ronalda iz različitih trenutaka u njegovom životu.

U tužbi se navodi da su promotivni napori Ronaldovog Binance partnerstva bili “nevjerovatno uspješni” – navodeći 500% povećanje online pretraživanja koristeći ključnu riječ “Binance” i to nakon što su najavljeni nogometaševi NFT-ovi. NFT-ovi premijum nivoa kolekcije rasprodati su u toku prve sedmice, tvrdi se u tužbi.

U tužbi se također navodi da je Ronaldo trebao otkriti koliko mu je Binance platio za partnerstvo. Američka komisija za vrijednosne papire i berzu ranije je napomenula da savezni zakon zahtijeva od poznatih ličnosti da javno otkriju koliko su plaćene za promoviranje vrijednosnih papira, uključujući kripto imovinu.

NFT-ovi su obične digitalne slike s priloženim brojem verzije koje su dodane u blok lanca kriptovalute, proces dizajniran da ih učini „jedinstvenim“ kolekcionarskim predmetima. NFT-ovi su doživjeli kratak procvat, ali su od tada u velikoj mjeri oslabili nakon što su kripto industriju potresli skandali i krahovi na tržištu.

Ranije ove godine Binance je optužen da radi kao neregistrovana berza vrijednosnih papira i da je prekršio niz američkih zakona o vrijednosnim papirima. Kripto berza se nagodila prošle sedmice da plati oko 4 milijarde dolara. Njen osnivač, Changpeng Zhao, podnio je ostavku na mjesto izvršnog direktora i priznao krivicu za krivično djelo povezano s propustom da spriječi pranje novca na platformi.

Ovosedmična tužba nije prvi put da se slavna osoba suočava sa parnicama zbog kripto promocija. Prošle godine niz holivudskih i sportskih zvijezda, uključujući Larryja Davida i Toma Bradyja, imenovani su kao optuženi u grupnoj tužbi protiv FTX-a, koja je bila druga po veličini kripto berza prije nego što je propala u novembru 2022. godine. Tužba je tvrdila da ih je status slavnih učinio krivima za promociju FTX-ovog propalog poslovnog modela.

Ronaldo je nastavio promovirati Binance na svojoj službenoj web stranici i platformama društvenih medija. Nedavno je na X/Twitteru ponovo objavio Binance video i naveo da je u utorak “nešto smislio” sa kripto berzom.

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian/AP)