Predsjednica PDA Elzina Pirić uputila niz pitanja v.d. direktoru UKC Tuzla Denijalu Tulumoviću

Na 7. redovnoj sjednici Parlamenta FBiH Elzina Pirić, predsjednica PDA, uputila je niz pitanja v.d. direktoru UKC Tuzla Denijalu Tulumoviću.

Kada je formirana prvobitna Komisija za javnu nabavku linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma, te kada je razriješena?

Zašto u prvobitnoj Komisiji za javnu nabavku nije imenovan službenik za javne nabavke u skladu s članom 13.a Zakona o javnim nabavkama?

Zašto su iz prvobitne Komisije za javnu nabavku razriješena tri od ukupno pet članova, kao i tri od ukupno pet zamjenskih članova Komisije?

Zašto je zahtjev za obnovu licence za djelatnost posjedovanja i korištenja izvora jonizirajućeg zračenja u specifičnoj medicinskoj djelatnosti radioterapije poslan 3 mjeseca nakon isteka licence?

Zašto nakon obavijesti o dopuni dokumentacije za obnovu licence od 14.12.2022. godine niste dostavili traženu dokumentaciju a što je utvrđeno inspekcijskim nadzorom 16.2.2023. godine?

Zašto se nisu radili mjesečni i godišnji testovi kontrole kvaliteta u skladu sa definisanim Programom za osiguranje kvaliteta i u skladu sa Pravilnikom o zaštiti jonizirajućeg zračenja u medicinskoj ekspoziciji?

Zašto se nakon servisiranja linearnih akceleratora nije izvršila kontrola kvaliteta uređaja?

Kako je moguće da kao odgovorno (ovlašteno) lice niste bili upoznati sa činjenicom da nisu poduzete aktivnosti za produženje licence budući da ste to izjavili prilikom sačinjavanja Zapisnika o izvršenom inspekcijskom nadzoru?!

˝Budući da ste u odgovoru na postavljena pitanja sa 8. vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH broj: 02- 2019/23 od 08.11.2023. godine naveli da je Komisija za javnu nabavku izmijenjena iz razloga što je u istu imenovan službenik za javne nabavke u skladu sa članom 13.a Zakona o javnim nabavkama, iz navedenog može se zaključiti da ste svjesno napravili grešku prilikom imenovanja Komisije, jer u članu 13.a na koji se pozivate u stavu (3) decidno je navedeno „Ugovorni organ osigurava da u postupcima nabavke čija procijenjena vrijednost prelazi 250.000,00 KM učestvuje najmanje jedan službenik za javne nabavke“, a procijenjena vrijednost ove nabavke je 8.547.008,55 KM bez PDV-a”, saopšteno je iz stranke PDA.

(TIP/Foto: FB)

Komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.