Bećirović: Da nije pobijedila ideja ZAVNOBiH-a pobijedila bi koncepcija koja je predviđala stvaranje velike Srbije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović čestitao je građankama i građanima BiH Dan državnosti i istakao kako svi ljudi u zemlji mogu i trebaju biti ponosni na svoju domovinu.

On je nakon polaganja cvijeća na Mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića govorio o važnosti ovog dana, ali i tome šta bi on trebao predstavljati budućim generacijama.

“ZAVNOBiH je mjesto svebosanskog sabiranja, mjesto sinteze, mjesto i događaj koji nam govori da ni u budućnosti izlaz nije u svađama, prepirkama i mržnji već u saradnji, dijalogu i zajedništvu. Prije ili kasnije u cijeloj BiH mora preovladati jedna nova generacija političkih djelatnika koji će ovu zemlju čvrsto usmjeriti u pravcu budućnosti, poštujući sve velike događaje iz naše prošlosti”, poručio je Bećirović.

Kazao je da je ZAVNOBiH bio prekretnica u kompletnoj historiji BiH.

“ZAVNOBiH je bio velika prekretnica, a alternativa ZAVNOBIH-u bila je dva mjeseca poslije, bio je to ravnogorski četnički kongres i da nije pobijedila ideja ZAVNOBiH-a, ideja cjelovite BiH, ideja ravnopravnosti svih građana i naroda, pobijedila bi četnička koncepcija, koja je predviđala stvaranje velike Srbije. Na svu sreću, zahvaljujući antifašistima BiH je obnovila svoju državnost”, istakao je Bećirović.

Dodao je da nije tačno da BiH nema kontinuitet i da čak ni Dayton nije mogao da uništi temelje ZAVNOBiH-a.

“ZAVNOBIH je priznao granice historijske granice BiH, a Dayton to potvrdio. ZAVNOBIH je proklamovao ravnopravnost svih građana i naroda, ali i u ovom Ustavu je to proklamovano.Treba imati svoj višestoljetni kontinuitet, svi mi u BiH, bez razlike na entičku, vjersku i drugu pripadnost možemo biti ponosni na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu”.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…