Nastavljena blokada od strane 14 vijećnika; Oglasio se predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići

Blokada rada Općinskog vijeća Banovići od strane 14 vijećnika koji čine novu parlamentarnu većinu očito je nastavlja se do daljnjeg. Zbog njihovog bojkota, odnosno nedolaska odgođena je i 33. redovna sjednica OV Banovići zakazana za 21.11.2023. godine.

˝Nova većina u Vijeću ponovo je imala priliku da prisustvuje redovnoj sjednici koju sam zakazao u skladu sa članom 59. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Banovići i da donese sve svoje ranije odluke pa i Odluku o opozivu načelnika Gutića, ali nažalost oni su se odlučili na bojkot. Samim tim onemogućeno je razmatranje i usvajanje  nekoliko bitnih odluka za život građana naše Općine, poput Nacrta budžeta općine Banovići za 2024. godinu te prijedloga Odluke o stipendiranju učenika i studenata sa područja općine Banovići za školsku/akademsku 2023./2024. godinu.

Blokadom rada Općinskog vijeća vijećnici nove većine pokazuju koliko im je interes građana bitan, iako se u svojim istupima stalno pozivaju na moralnu i političku odgovornost prema građanima koji su ih birali. Pitam ih kako će tim istim građanima objasniti uskraćivanje prava srednjoškolcima i studentima na općinske stipendije za školsku/akademsku 2023./2024. godinu? Da li političkim blokadama pokušavaju sebi osigurati alibi za ranije nerealizovane odluke, lažne najave i obećanja?

Apsurdno je da ti isti vijećnici u svom zahtjevu od 20.11.2023. godine traže od Stručne službe OV Banovići  zakazivanje vanredne sjednice za 22.11.2023. godine, a kako navode u cilju otklanjanja trenutne političke blokade, iako su imali priliku da dan ranije (21. novembra) dođu na 33. redovnu sjednicu te odblokiraju rad Vijeća. Također, to su mogli uraditi i na sjednicama zakazanim za 11.08., 14.09. i 17.10.2023. godine a što nisu uradili. Javnost treba da zna da zakazivanje sjednice Vijeća nije u nadležnosti Stručne službe Vijeća, nego je to isključiva nadležnost predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg, sukladno članu 59. Poslovnika o radu OV Banovići. Samim tim vijećnici koji čine novu parlamentarnu većinu nisu nadležni da utvrđuju termin održavanja sjednice.

Apsurdno je da se pritom pozivaju na akt OHR-a BiH od 14.11.2023. godine, s obzirom da se u istom aktu vijećnici svih stranaka zastupljenih u Vijeću pozivaju da putem dijaloga i razumjevanja rade na rješavanju svih otvorenih pitanja što prije je moguće. Oni su svojim dosadašnjim postupcima pokazali koliko su zapravo za dijalog i razumjevanje.

Poštujući mišljenje OHR-a BiH kao predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići, u skladu sa Statutom općine Banovići i Poslovnikom o radu OV Banovići, sazvat ću sjednicu Kolegija OV Banovići na kojoj će se razmatrati zahtjev navedene grupe vijećnika, te ću u skladu sa članom 59. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Banovići utvrditi termin održavanja nove sjednice. O terminu njenog održavanja svi vijećnici će biti pismeno obavješteni. Ostaje da se vidi hoće li se 14 vjećnika odazvati na ovaj poziv ili će nastaviti sa političkim blokadama i dalje bojkotovati rad Vijeća. Posljedice blokada i nerada OV Banovići nažalost snosit će građani na koje se isti pozivaju cijelo vrijeme˝, naveo je u saopćenju za javnost predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići Robert Lapčević.

(TIP)