Zgrada Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli neuslovna za izvođenje nastave

Zgrada Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli neuslovna je za izvođenje nastave – zaključak je stručne komisije koja je analizirala pukotine na zgradi i njenu stabilnost.

Zbog toga se nastava trenutno izvodi na dvije lokacije – Gimnazija “Ismet Mujezinović” i Filozofski fakultet, a od ranije dio vježbi je realizovan u Gimnaziji “Meša Selimović”.

Vlada Tuzlanskog kantona intenzivno radi na osposobljavanju kampusa i u prvoj fazi bilo je predviđeno preseljenje Filozofskog fakulteta. Da li će problemi sa zgradom Elektrotehničkog fakulteta promijeniti planove nije poznato, ali profesori i studenti očekuju rješavanje probleme s obzirom na značaj Elektrotehničkog fakulteta ne samo za Tuzlu i Tuzlanski kanton, nego i BiH.

Zgrada Elektrotehničkog fakulteta građena je u doba Austro-ugarske, a sam fakultet na toj lokaciji egzistira 50-ak godina. Međutim, ulaganja u zgradu, ali i činjenica da su u Tuzli tokom decenija zbog slijeganja tla zbrisani mnogi objekti, učinila je neuslovnim i prostorije Elektrotehničkog fakulteta.

Zgrada Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli (2)

Foto: Edin Skokić/FENA

 

U narednom periodu ispitat će se mogućnosti adaptacije zgrade i ukupna cijena, a nakon toga će biti donesena odluka o eventualnom ulaganju, rušenju ili preseljenju fakulteta na drugu lokaciju.

(TIP/Izvor: Fena/Autor: Edin Skokić)

Komentar

Komentari su zatvoreni.