Još jedna škola u FBiH zabranila mobitele

Vijeće roditelja i škole u suradnji s Učiteljskim vijećem donijelo je odluku o zabrani donošenja i uporabe mobitela u OŠ Čerin u Čitluku.

Ukoliko učenik iz opravdanog razloga (bolest ili drugi opravdani razlog) ponese mobitel u školu dužan je prije početka nastave o tome obavijestiti učitelja, razrednika i dežurnog nastavnika, pojašnjavaju iz škole.

Ako se kod učenika pronađe mobitel, napominju, isti se oduzima i predaje u tajništvo škole te se informira ravnatelj.

Oduzeti mobitel može preuzeti samo roditelj djeteta koji se prilikom preuzimanja mobitela obavještava o izrečenoj opomeni za kršenje Kućnog reda škole što prema Pravilniku o stegovnoj odgovornosti donosi sniženu ocjenu iz vladanja za učenika.

Osnovna škola “Bila” u Vitezu bila je prva u BiH koja je zabranila upotrebu mobitela tijekom boravka djece i nastavnika u školi kako bi potaknula veću socijalizaciju među učenicima i spriječila maloljetničku delinkvenciju koja se često pojavljuje na društvenim mrežama i potiče nasilje među mladima.

Nedavno je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH podnesena inicijativa koja se odnosi na izradu propisa kojim bi se zabranila upotreba mobilnih telefona i tableta tijekom trajanja nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH, osim u situacijama kada je upotreba nužna zbog edukativnih, medicinskih i drugih opravdanih razloga.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: BBC/Ilustracija)

Komentar

  • raton says:

    Mi smo na žalost propustili priliku da krenemo sa jednim sistemom obrazovanja a uz to i vrlo važnog dijela, odgoja, tako što je na velika vrata u škole ušla nekakva ko fol “demokratija”. tako je odjednom , svako dobio neko pravo.. učenici da dolaze kakvi hoće u školu. jer kao ima svako pravo da oblaći sta hoce, da se šminka kako hoće da priča na telefon kad hoće jer ga je upravo zvao roditelj , ko fol i td itd. roditelji imaju odjednom neka velika prava da utiču na način rada nastavnika, da insistiraju na tome ko će da predaje ko ne, njegovom djetetu , da odabiraju školu na drugom dijelu grada . vrlo često da utiču i instistiraju na većim osjenama, jer njihovo dijete to zaslužuje, pošto svi danas moraju biti odlični.. u školama više nema pozdravljanja nastavnika, nema tog poštovanja koje je krasilo obrazovanje , jer sad dijete ima pravo da viče , da skače vrišti ,jer su to zaboga, samo djeca. na kraju krajeva, dobijemo jedan anarhičan sistem ukojem više niko nikog ne poštuje, sve je svedeno na nivo, samo da prođe godina , na kraju imamo jedan promašen sistem obrazovanja..
    našem obrazovanju, potrebni su novi ljudi, novi pogledi, novi pristup , jer ko to ne ne prepozna, dobijamo na kraju djecu koja niti imaju znanje, niti poštovanje i odgoj, kojeg treba škola da pruži.. smanjiti uključenost roditelja u segment kojim vrše pritisak na nastavnike učitelje, pravilnici o načinu ponašanja.oblačenja i odnosa koji moraju da poštuju svi u školama.
    inače ode sve u bezdan, kao što su otišle mnoge stvariii , na žalost.

Komentari su zatvoreni.