Foto/Započeo 3. Guitar fest: U Tuzli nastupaju najznačajnija gitaristička imena

Za Tuzlu se istinski može reći da je grad klasične gitare. Tijekom desetljeća ovaj grad iznjedrio je neka od najznačajnijih imena u ovom svijetu i pozicionirao Tuzlu na svjetsku gitarističku mapu. Jedan od značajnih festivala kojima je ovaj grad domaćin, otvoren je u Narodnom pozorištu Tuzla. Treći po redu “Guitar fest” okuplja u Tuzli, tijekom tri dana trajanja festivala, više stotina sudionika, neka od najeminentnijih imena u svijetu klasične gitare i natjecatelje iz nekoliko zemalja.

“Izuzetno smo ponosni na činjenicu da ove godine u Tuzli okupljamo najvažnija gitaristička imena, na podatak da ćemo imati cjelodnevne majstorske radionice sa tim stručnjacima, da će naši učenici imati priliku svirati pred najznačajnijim pedagozima, kada je klasična gitara u pitanju. Želja nam je da ovaj festival razvijamo i dalje i da svake godine Tuzla bude regionalni centar gitare”, istaknuo je na otvaranju festivala njegov utemeljitelj i umjetnički direktor Elvis Sivčević.

“3. Guitar fest” započeo je zajedničkim nastupom ansambla gitara, kojeg sačinjavaju učenici Glasbene šole “Franc Šturm” iz Ljubljane i orkestar Guitar festa, pod ravnanjem profesorice Renate Bagarić. Ovaj ansambl izveo je svjetsku praizvedbu djela napisanih za ovu prigodu, koje je skladao renomirani gitarist i skladatelj Vojislav Ivanović.

“Velika je čast što će upravo moje kompozicije otvoriti ovogodišnji Guitar fest i što sam ponovno u Tuzli, gradu koji je poznat upravo ovom instrumentu. Veliki je značaj ovakvih festivala za domaće muzičare, učenike i studente, jer je iznimna prilika da rade sa velikim svjetskim imenima, da poslušaju kvalitetne koncerte i da razmjene iskustva sa solistima i pedagozima iz cijelog svijeta”, istaknuo je Vojislav Ivanović.

Prve večeri festivala, u okviru koncertnog programa, nastupio je i gitarski duo Levante, kojeg čine upravo Ivanović i njegova supruga Aleksandra. Izveli su raznolik program, kojeg su sačinjavale dominantno Ivanovićeve kompozicije skladane za gitaru i koje su naišle na izvanredan prijem kod publike.

Specijalni gosti prvog dana festivala bili su Generalni konzul Republike Hrvatske u GK Tuzla, Ivan Bandić, te zamjenik veleposlanika Republike Slovenije u BiH, Zvone Žigon, koji su iskazali oduševljenje činjenicom da se jedan ovakav festival održava u Tuzli i da spaja umjetnike iz cijele Europe. Obojica diplomata iskazali su i zadovoljstvo što su dijelom ovakvog međunarodnog događaja.

Generalni pokrovitelj Guitar festa je ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi TK, Damir Gazdić, koji je i  zvanično otvorio ovaj festival, istaknuvši da je iznimno zahvalan organizatorima što su u Tuzlu doveli najznačajnije europske gitariste i što su domaćoj publici ponudili bogat i veoma raznolik višednevni događaj.

U nastavku trećeg Guitar festa, biće održano nekoliko koncerata, na kojima će nastupiti brojna svjetska gitaristička imena, poput Sanela Redžića, Darka Karajića, Antona Baranova, Zorana Dukića, te nekadašnji učenici tuzlanske muzičke škole Emil Hadžiefendić i Ivan Praljak. Festival ove godine ima i natjecateljski program, u okviru kojeg će, u nekoliko  kategorija, pred međunarodnim žirijem, nastupiti mladi glazbenici iz regije.

(TIP/Izvor: hrvatskiglasnik.ba/Autorica: Barbara Pavljašević/Foto: FB)