Foto: Renault osnovao novu automobilsku marku

Renault grupa objavila je osnivanje potpuno nove automobilske marke Ampere. Nova tvrtka bavit će se isključivo električnim automobilima i koristiti bogato 15-godišnje iskustvo marke Renault u proizvodnji takvih vozila.

Ampere, nazvan po francuskom fizičaru Andreu Marieu Amperu, osnivaču znanosti o elektromagnetizmu po kojem je nazvana i osnovna jedinica SI sustava za jačinu električne struje, bit će posvećen isključivo razvoju i proizvodnju električnih automobila i softvera koji upravljaju sustavima u takvim vozilima. Cilj mu je proizvesti cjenovno pristupačna električna vozila, odnosno učiniti ih dostupnima svim kupcima na europskom tržištu.

Već sada Renault grupa dala je novoj kompaniji na upravljanje čak 11 lokacija u Francuskoj, među kojima su čak četiri industrijska postrojenja: središte ElectriCity, koje uključuje tvornice u Douaiju, Maubeugeu i Ruitzu, te tvornica u Cléonu. Već od prvog dana u tvrtki radi više od 11 tisuća ljudi, od kojih je 35 posto inženjera zaposlenih u razvoju i proizvodnji, a kompanijom upravlja Luca de Meo, Renaultov CEO.

Tvrtka će preuzeti već komercijalizirane modele Renault Scenic E-Tech i potpuno novi Renault Megane E-Tech, a uskoro će slijediti i novi Renault 5 i Renault 4, oba s tehnologijom nove generacije, piše Index.hr.

(TIP/Foto:  Renault)