Ferrari iz 1962. prodat na aukciji za 51,7 miliona dolara

Luksuzno vozilo Ferrari 250 GTO iz 1962. prodato je sinoć u New Yorku za 51,7 miliona dolara i postalo drugi najskuplji kolekcionarski automobil ikad prodat na aukciji, objavila je aukcijska kuća Sotheby’s. Vozilo je bilo u vlasništvu američkog kolekcionara 38 godina.

Ferrari 250 GTO prodat je 2018. godine, također kod Sotheby’sa, za 48 miliona dolara. Skoro tri puta više novca donio je apsolutni rekorder na aukcijskoj prodaji automobila, Mercedes Benz 300 SLR kupe, koji je prodat za 135 miliona eura maja 2022. Ferrari 250 GTO iz 1962. prodat je sinoć poslije nekoliko minuta nadmetanja u sali ali ipak po znatno manjoj cijeni od rekordnog Mercedesa.

Ferrari je poslije nekoliko godina vožnje na trkama u Italiji, na Siciliji, prodat i izvezen u SAD krajem 1960-ih. Restauriran, izmijenjen, taj 250 GTO, je nekoliko puta mijenjao američke vlasnike i na kraju 1985. završio u rukama kolekcionara iz Ohio koji ga je prodao juče. Dvije aukcijske kuće u New York, Sotheby’s i Christies, završavaju ove nedjelje jesenju sezonu prodaje umjetničkih djela koja, kako se navodi, ne poznaje krizu i na kojima je promet stotine miliona dolara.

Tržište vuku Kina i Azija i ne pokazuje znake usporavanja uprkos napetom međunarodnom okruženju, navode iz Sotheby’sa. “Šta god se desilo na finansijskim tržištima vozilo ovog kalibra je predmet za kolekciju, jedinstvena prilika za nekog kolekcionara”, rekao je za France press prije prodaje iz Sotheby’sa, poredeći Ferrari sa umjetničkim djelom koje može da se “dotakne, omiriše i čuje”.

(TIP/Izvor: Beta)