29. Tuzlanski pozorišni dani: Odigrana gostujuća predstava “Bog masakra”

U okviru 29. “Tuzlanskih pozorišnih dana”, sinoć je  u Narodnom pozorištu Tuzla odigrana predstava Hrvatskog kazališta Pečuh “Bog masakra”, rađena prema tekstu Yasmine Reze a u režiji Jozsefa Bodonyija.

Nakon što se jedanaestogodišnjaci Bruno i Ferdinand potuku u parku, pri čemu Ferdinand Brunu štapom izbije dva zuba, roditelji oba dječaka – odvjetnik, savjetnica za kulturnu baštinu, veletrgovac i autorica knjige o Darfuru – sastaju se da mirno i civilizirano rasprave i razriješe problem. Kako večer odmiče, postepeno na vidjelo izlaze brojne nesuglasice. Ono što je u početku bio uljuđeno i ljubazno građansko druženje postaje poprište iracionalnog sukobljavanja – i završava u potpunom haosu.

Uloge tumače: Josipa Oršolić (Véroniqe Houllié) , Dejan Fajfer (Michel Houllié), Martina Mnadek (Annette Reille) i Vladimir Andrić (Alain Reille). Voditelj snimanja je Đula  Beri.

“Ovaj suvremeni francuski komad crpi snagu iz gotovo čitave frankofonske kazališne tradicije, jer se između ostalog u njemu nalaze burleskne scene isto kao i dijalozi koji sadrže preciznu društvenu kritiku umotanu u fini, elegantni humor.

Četiri hrvatska kazališna umjetnika su se prihvatili zadatka interpretiranja tog suvremenog komada u okviru jedne fingirane televizijske produkcije. Njihov odani i koncentrirani rad zbog neke male afere poprima neočekivani pravac, ali unatoč svim okolnostima dosljedno se nastoje držati idejnog sklopa samoga komada. Genijalna komedija Yasmine Reze, rad četvoro talentiranih glumaca koji vrše odrješito i odano i neočekivani događaj koji reinterpretira situaciju scena u sceni stvaraju takav spoj u kojemu se humor pomiješa s mogućnostima koje nude brojna gledišta”-kazao je o predstavi njen reditelj József Bodonyi .

Fenomenalnu izvedbu predstave “Bog masakra” publika je nagradila velikim zasluzenim aplauzom!

Do kraja  29. “Tuzlanskih pozorišnih dana” publika će biti u prilici pogledati predstave: „Vjernik“( JU KSC Kakanj), Večera budala (Pozorište mladih Sarajevo) i “Noć sa Aleksom” (Hrvatsko narodno kazalište Mostar).
(TIP)