‘Onkološki pacijenti u fokusu tek nakon intervencije influensera’

Zastupnici Naroda i pravde u Skupštini TK, Silva Banović i Izen Hajdarević su na sjednici održanoj 26.04.2023. godine inicirali 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐨𝐧𝐤𝐨𝐥𝐨š𝐤𝐢𝐦 𝐩𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞𝐧𝐭𝐢𝐦𝐚 𝐤𝐨𝐣𝐢 𝐬𝐮 𝐮𝐩𝐮𝐜́𝐞𝐧𝐢 𝐧𝐚 𝐫𝐚𝐝𝐢𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐣𝐮 𝐮 𝐝𝐫𝐮𝐠𝐞 𝐤𝐚𝐧𝐭𝐨𝐧𝐞 𝐢𝐬𝐩𝐥𝐚𝐭𝐢 𝐩𝐨𝐦𝐨𝐜́, odnosno da se izdvoji 500,00 KM po pacijentu za troškove prijevoza, smještaja i drugih troškova koje je prouzrokovala odluka da se liječe na klinikama u Sarajevu, Mostaru i Zenici.

Navedena Inicijativa je  odbijena od poslanika 𝐒𝐃𝐀, 𝐃𝐅 𝐢 𝐧𝐞𝐳𝐚𝐯𝐢𝐬𝐧𝐢h 𝐳𝐚𝐬𝐭𝐮𝐩𝐧𝐢ka, a podržana od strane opozicije (NiP, SDP, NS, PDA i SD), međutim, budući da nije dobila potrebnu većinu priča je zaboravljena, a na stalne upite opozicije o stanju na UKC-u nije bilo smislenih odgovora.

˝Iako su sredstva za kupnju novog linearnog akceleratora davno izdvojena, uređaj još nije nabavljen, a prije par dana je oboren još jedan tender. Onkološki pacijenti čekaju i umiru u međuvremenu, članovi obitelji su očajni, a ni opozicija ni mediji, ni obični građani TK nisu mogli dobiti odgovore ili utjecati na pomjeranje s mrtve točke. Tek nakon intervencije i pritiska od influensera iz BiH, Ministarstvo zdravstva TK i menadžment UKC-a ponovno pokreću priču, kradu tuđe ideje i obećavaju (nadamo se da barem nije lažno)˝, izjavila je zastupnici Naroda i pravde u Skupštini TK, Silva Banović.

Prema njenim riječima, tako je još jedanom dokazano da zbog političke  netrepeljivost prema opoziciji s jedne strane i političke nezainteresiranosti i nesposobnosti da se stvari riješavaju provovremeno, trpe i ispuštaju oni kojima je pomoć najpotrebnija.

Razočarani ovakvim  postupcima vladajuće strukture koja se obavezala voditi brigu o ljudima iz NiP-a poručuju da nisu ljuti što kradu ideje, iako isto nije etično, ali jesu što kasne mjesecima dok nam ljudi umiru. Rješenje uvijek postoji za one koji rješenje traže. Žalosno je što nekima traženje rješenja za probleme predstavlja narušavanje vremena za odmor u udobnim foteljama, poručili su iz NiP-a.

(TIP/Foto: Arhiva)