WHO: U Gazi oko 160 djece bude ubijeno svaki dan

Gaza se probudila još jedan dan s nemilosrdnim i žestokim izraelskim napadima koji traju već mjesec. Za to vrijeme, najgušće naseljeno područje na svijetu pretvoreno je u ruševinu. Dnevno svjetlo u Gazi prekriveno je prašinom i tamnosivim dimom, dok su noći obojene bojom plamena od intenzivnih bombardovanja.

Razaranja i požari nisu sve što se može vidjeti u Gazi. Svakodnevno se ukopavaju stotine civila, uglavnom žene i djeca. Na ulicama koje su okružene ruševinama su dugi redovi za vodu, hljeb, hranu i lijekove. Narod Gaze se svakodnevno bori za preživljavanje i opstanak.

Večeri Palestinaca u Gazi više nisu kao prije rata. Ovih dana počinju u kasnim popodnevnim satima, jer se sa zalaskom sunca svi vraćaju u ono što je ostalo od njihovih domova. Mete Izraela su uglavnom sve što se kreće na cesti. Najmanje 10.022 Palestinca, uključujući 4.104 djece i 2.641 žena, ubijeno je u izraelskom bombardovanju u Pojasu Gaze.

Svjetska zdravstvena organizacija je u utorak saopštila da u prosjeku svaki dan bude ubijeno oko 160 djece u Gazi, gdje napadi Izraela traju već mjesec dana. “U prosjeku oko 160 djece bude ubijeno svakog dana na osnovu podataka (palestinskog) Ministarstva zdravlja”, rekao je zvaničnik WHO Christian Lindmeier na brifingu Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi.

On je ponovio da je hitno potrebna humanitarna pauza kako bi se ublažile patnje. Pojas Gaze je pod bombardovanjem otkako je palestinska grupa Hamas pokrenula iznenadnu ofanzivu na Izrael 7. oktobra.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da “Gaza postaje groblje za djecu”, jer stotine djevojčica i dječaka nastradaju ili budu ranjena svaki dan.

Pod ruševinama 1.270 djece 

Još 159 Palestinaca je ubijeno i 2.250 ranjeno od strane izraelskih snaga širom Zapadne obale u istom periodu.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi Ashraf al-Qudra rekao je da su 70 posto žrtava izraelske agresije žene i djeca.

“Dobili smo 2.660 prijava nestalih osoba pod ruševinama, uključujući 1.270 djece, od početka agresije na Gazu”, kazao je Qudra.

Rekao je i da je ubijeno 175 zdravstvenih radnika, a uništeno 31 vozilo hitne pomoći. Naveo je da je okupacija ciljala na više od 110 zdravstvenih ustanova “što je dovelo do toga da 16 bolnica i 32 centra primarne zdravstvene zaštite ne rade zbog izraelskih napada i nedostatka goriva”.

Prema vladinom uredu za medije u Gazi, u izraelskim zračnim napadima ubijeno je 46 novinara.

Ured je u nedjelju saopćio da “okupacija namjerno direktno cilja novinare, uključujući i one koji su stradali kada su im domovi srušeni preko glave, zajedno s njihovim porodicama”.

Ogromno uništenje

U izraelskim napadima uništeno je oko 220.000 domova, što je oko 60 posto ukupnih stambenih jedinica u Pojasu Gaze.

“Izraelska okupacija je u potpunosti uništila 55 džamija i djelimično oštetila 112 džamija”, rekao je Salama Maroof, šef Vladinog ureda za medije u Gazi.

Crkva Svetog Porfirija, treća najstarija crkva na svijetu, također je bila meta zračnih napada. Osim toga, dvije druge crkve su uništene ili oštećene, dodao je Maroof.

U izraelskim napadima uništeno je 15 zdravstvenih ustanova i 51 primarna zdravstvena klinika, oštećeno je 150 vozila hitne pomoći, a 16 velikih bolnica od ukupno 35 u Pojasu Gaze stavljeno je van funkcije. Pogođeno je i 220 škola, od kojih je 38 potpuno uništeno, saopćeno je iz Ureda za medije.

Pored toga, uništena su 42 objekta Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), uključujući zgrade u kojima su raseljena lica potražila sklonište.

Zdravstvena situacija se pogoršava 

Uništenje je samo mali dio humanitarne patnje u Pojasu Gaze, gdje je 55 posto partnera zdravstvenog sektora moralo prekinuti rad zbog značajne štete na infrastrukturi.

Ovo je prisililo bolnice da rade s manje od jedne trećine potrebnih resursa za liječenje velikog broja povrijeđenih, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva Gaze.

Ministarstvo je ukazalo i na “mogućnost zaustavljanja inkubatora za novorođenčad”, ističući da ima 350.000 pacijenata sa nezaraznim bolestima i 1.000 pacijenata kojima je potrebna dijaliza bubrega. Osamdeset posto aparata za dijalizu nalazi se u bolnicama u sjevernoj Gazi.

U izjavi za Anadolu, dr. Rami Al-Abadla, zamjenik direktora palestinske zdravstvene zaštite, rekao je da “konzumiranje kontaminirane vode povećava šanse za širenje epidemija”.

“Snabdijevanje vodom je potpuno prekinuto, a izraelska vojska prekinula je tri vodovodne linije koje su služile za opskrbu Pojasa Gaze”, istakao je Al-Abadla.

Naglasio je da imaju oko 1.000 slučajeva dnevno, uključujući slučajeve dijareje, kolere, respiratornih infekcija i trovanja.

Dodao je da su “neke vakcine dostupne, ali su masovne migracije i nesigurno kretanje učinili stopu vakcinacije veoma niskom, zbog straha od odlaska u domove zdravlja radi vakcinacije djece”.

Raseljen 1,5 milion Palestinaca

Oko 1,5 miliona Palestinaca u Gazi interno je raseljeno, uključujući 117.000 interno raseljenih osoba koje borave u zdravstvenim ustanovama i oko 69.400 u 149 skloništa za hitne slučajeve koje pripadaju UNRWA-u.

Osim toga, 15 posto prisilno raseljenih osoba ima različite zdravstvene probleme, a većina objekata skloništa nije adekvatno opremljena da zadovolje njihove potrebe.

Humanitarna situacija

Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) je u nedjeljnom saopćenju za javnost rekao da je humanitarna situacija u Pojasu Gaze “katastrofalna i svakim trenutkom sve gora”.

“Ono čemu svjedočimo u Gazi je bez presedana od našeg stalnog prisustva tamo od 1967. godine. Infrastruktura za vodu i otpadne vode je u velikoj mjeri oštećena, a većina je van funkcije, što je nagovještaj ekološke katastrofe”, saopćeno je iz ICRC-a.

Upozorili su da su “bolnice u Gazi na ivici potpunog kolapsa, s iscrpljenim ljekarima i nedostatkom medicinskog materijala i goriva”.

Naveli su da se “hirurški zahvati izvode bez anestezije, često u bolničkim hodnicima zbog velikog broja žrtava”.

Pozvali su na “zaštitu bolnica, medicinskog osoblja i ambulantnih vozila”, ističući da “bolnice moraju ostati mjesta spašavanja života i sigurnih utočišta za one koji su raseljeni i ne bi trebalo da se pretvaraju u mjesta razaranja i smrti”.

Vojne operacije

Na vojnom nivou, nakon kontinuiranog napredovanja izraelskih vojnih vozila na teritoriju Pojasa Gaze u proteklih nekoliko dana, oni su se u subotu povukli na jednoj od ključnih osi infiltracije na sjeverozapadu Pojasa na udaljenosti od dva kilometra.

U međuvremenu, izraelski tenkovi su napredovali u blizini naselja al-Zaitun i periferije naselja Tel al-Hawa, krećući se prema zapadu prema ulici al-Rashid na obali mora.

Ovo napredovanje se dogodilo usred intenzivnih sukoba s naoružanim palestinskim frakcijama, što je rezultiralo žrtvama među izraelskom vojskom.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)