Sud proglasio nezakonitim najvažniji dokaz u slučaju ‘Agrokor’; Todorić: ‘Sve im se srušilo kao kula od karata’

Visoki kazneni sud potvrdio je odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je krajem ožujka odlučilo da je financijsko vještačenje Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju “veliki Agrokor”, nezakonit dokaz. DORH je izvijestilo da će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u ovom slučaju.

Bivši šef Agrokora Ivica Todorić sazvao je konferenciju za medije pred bivšim sjedištem Agrokora na kojoj se osvrnuo na odluku suda.

“Da ne ponavljam neke stvari, s vama se družim već puno godina. Znate što sam govorio, znate moje dokaze, sve što sam iznosio i nažalost sve se pokazalo istinom. Nažalost ne za mene, nego za one koji su pokrenuli ovaj politički, zločinački proces”, rekao je Ivica Todorić na početku, prenosi N1.

“To im se danas ruši kao kula od karata, ali izgleda da nitko nije bio svjestan kolika se šteta radi. Nevjerojatno mi je da jedna država s velikim mogućnostima, stranim odvjetnicima, da nisu shvatili u koju se avanturu upuštaju. Od prvog trenutka sam govorio da ću pobijediti”, rekao je Todorić.

Kaže kako nije neozbiljan niti je pravnik, ali je razgovarao s desecima svjetskih pravnih agencija.

“Ne vjeruju da nešto tako dobro imam. Plenković je u dlaku znao što imam. Ja sto posto dobivam kakve dokumente imam. A ono što zna, a zna i država, čovjeku se zamuti u glavi koji su to iznosi. Strah me što će se dogoditi nakon svega. Nakon toliko godina ovo je sramota da ne može biti veća. Županijska tužiteljica potpiše ugovor s nekim tko nije vještak.”

“U ovoj zgradi mi se najavila potpredsjednica Vlade, sjedne preko puta mene i kaže da ću potpisati bez naknade predaju firme i maknut se iz firme. Sledio sam se. Takva ucjena, na takav način. Prvo sam znao da to nije ona nego Plenković. I zato šest godina govorim Plenković. Zločin su napravili. Došli su u moju firmu i ucijenili me. Odbio sam to”, rekao je Todorić.

Kaže kako je po zahtjevu Plenkovića trebao Rusima predati firmu, ali da je to odbio.

“Napisali su onda zakon za sebe, banda je preuzela kompaniju, svi znate kako, da bi danas bila uništena kompanija, a da bi država dobila enormne zahtjeve za odštetu. Nisam znao koliko to vrijedi, koliku odštetu mogu dobiti. Ali ako sam imao samo milijardu vrijednost kompanije, a to je više, kamata za sedam godina je možda milijardu i pol. Da je pravna država, netko bi politički, a i kazneno odgovarao. Napravili su ogromnu štetu mojoj obitelji, suradnicima, dobavljačima…”, kaže Todorić.

Na pitanje što ako DORH odluči nastaviti bez vještačenja, rekao je: “Bez vještačenja moraju dati novu optužnicu. Optužili su me da sam oštetio svoju firmu, a oni su ukrali milijardu i to u INA-i i nitko im ništa. Ne bojim se nastavka procesa, to je sve mrtvo. Plenkovića ne interesira istina, nego politička moć da se s interesima ne može van. No, ne može dobiti sljedeće izbore, a teško da će ih dočekati. Ovo je moja pobjeda nad pobjedama.”

“Što god počeli, to je sljedećih šest godina”, rekao je o eventualnom ponovnom vještačenju: “Da malo žele državi dobro, ispričali bi se i dali ostavke. To je jedini put da se Hrvatska počne mijenjati.”

Na pitanje je li mu stigao dokument iz Washingtona i piše li dokle je Arbitražni sud išao kaže: “Naravno da imam, ima i država i mi. Dobili smo sve, ali ne smijemo o tome govoriti jer je država zabranila. Oni nisu dali pa ne mogu o tome govoriti, ali je profesionalno napravljeno. RH je nekoliko puta tražila da se ne objavi dokument, a mi smo inzistirali da bude javan proces, ali moramo poštovati odluku suda.”

DORH će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor

Državno odvjetništvo u ponedjeljak je izvjestilo da će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju nakon što je Visoki kazneni sud potvrdio da je vještačenje KPMG-a na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju Agrokor nezakonito.

U Državnom odvjetništvu kažu da nisu zaprimili odluku Visokog kaznenog suda, ali su upoznati sa sadržajem objavljene odluke.

„Nakon prouke odluke i u njoj iznesenih razloga zbog kojih Visoki kazneni sud Republike Hrvatske nije prihvatio argumente iznesene u žalbi nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, odlučit će se o daljnjem postupanju.

Sukladno tome, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske će tada donijeti daljnje odluke, nastavno na ranije dane izjave i odgovore”, navode u priopćenju.

Odbijene žalbe tužiteljstva i dvoje okrivljenika

Visoki kazneni sud u ponedjeljak je izvijestio da je odbio žalbe državnog odvjetnika i dvoje okrivljenika protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu kojim je odlučeno o prijedlozima za izdvajanje dokaza.

“Državni odvjetnik je podnio žalbu zbog odluke o izdvajanju izvješća i dopune izvješća neovisnog stručnjaka KPMG Poljska iz spisa kao nezakonitih dokaza, a okrivljenici zbog odluke o odbijanju prijedloga za izdvajanje izvješća neovisnog revizora izvanrednom povjereniku društva Agrokor d.d. za 2016.”, objavio je sud na svojoj internetskoj stranici.

Ističu i kako su utvrdili da je “prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu u cijelosti pravilno i utemeljeno na zakonu”.

“Trgovačko društvo KPMG Poljska kojemu je u ovom predmetu bilo povjereno vještačenje nije postupilo po nalogu državnog odvjetnika, jer nije u cijelosti izradilo nalaz i mišljenje, već samo dio koji se odnosi na zaključak. No, taj zaključak se temelji na podacima koje su izabrali, pregledali, analizirali, sortirali i potom preveli djelatnici ‘hrvatskog tima‘ tj. KPMG Croatia, kome je KPMG Poljska, uz znanje državnog odvjetnika, povjerilo izradu tog dijela nalaza i mišljenja”, naveo je sud.

Navode da je vještak iz društva KPMG Poljska radio ukupno 412 sati na nalazu i mišljenju, dok su dvoje višerangiranih menadžera i dvojica asistent menadžera KPMG Croatia radili 4632 sati pa se evidentno ne radi o minornom, pomoćno-tehničkom pomaganju.

KPMG radio za Agrokor i u vrijeme izvanredne uprave

KPMG Hrvatska je u razdoblju od 31. prosinca 2007. do 19. lipnja 2019., dakle i nakon postavljanja izvanredne uprave poslovala s Agrokorom, a taj “kompleksan, dugogodišnji i lukrativni poslovni odnos sadržajno se preklapa s predmetom vještačenja”, izvijestio je sud.

Ističu da je zaključak prvostupanjskog suda o odlučnoj činjenici uloge KPMG Croatia u izradi nalaza i mišljenja KPMG Poljska pravilan te predstavlja razlog za izuzeće KPMG Poljska i vještaka. Postojanje tog razloga ima za posljedicu, dodaju, da se taj nalaz i mišljenje ne može upotrijebiti kao dokaz u postupku.

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor duže vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao preko milijun eura, nezakonit, jer su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021.

(TIP/Izvor: Jutarnji.hr/Foto: Hina)