Guterres: Gaza se pretvara u groblje za djecu

U televizijskom obraćanju u ponedjeljak, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da prekid vatre u Gazi postaje “hitniji sa svakim nadolazećim satom”.

Izraelske snage ponovo su u ponedjeljak napale Pojas Gaze nakon što su u nedjelju opkolile glavni grad enklave. Pripadnici Hamasa ispalili su 16 raketa iz Libana prema sjevernom Izraelu, objavilo je naoružano krilo palestinske grupe, rekavši da su gađali područja južno od primorskog grada Haife, navodi AFP.

Guterres je rekao u ponedjeljak da zaštita civila “mora biti najvažnija” u sukobu između Izraela i palestinskog Hamasa, upozorivši da pojas Gaze postaje “groblje za djecu”.

– Katastrofa koja se razvija pred našim očima čini potrebu za humanitarnim prekidom vatre sve hitnijom svakim nadolazećim satom – rekao je on novinarima u sjedištu UN-a, tvrdeći da se krši međunarodno humanitarno pravo.

Broj mrtvih u Gazi porastao je na najmanje 10.022 osobe, uključujući najmanje 4.104 djece, prema podacima ministarstva zdravlja na palestinskoj teritoriji.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, više od 140 Palestinaca je ubijeno u nasilju i izraelskim racijama.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: PIXSELL/Fena)