Finski biznismen želi da kupi milanski Inter

Finski biznismen Tomas Zilijakus, prilično nepoznat široj javnosti i kandidat za kupovinu fudbalskog kluba Mančester junajted, izjavio je danas da je zainteresovan i za milanski Inter.

“Ozbiljan sam, ove ili najkasnije sljedeće nedjelje, sadašnji vlasnik Intera će dobiti adekvatnu ponudu za preuzimanje kluba”, rekao je Zilijakus za sajt italijanskog dnevnika “Republika”.

Zilijakus tvrdi da je zahvaljujući “različitim investitorima, malim i velikim, porodicama i institucionalnim investitorima”, čija imena i nacionalnosti nije želio da otkrije, prikupio 2,5 milijarde eura za kupovinu Intera, lidera italijanskog prvenstva i finalistu posljednje Lige šampiona.

Ponudu će, kako je objasnio, dati kompanija “XXICenturyCapital” sa sjedištem u Singapuru, koja je zainteresovana za “fudbal i modu”.

Milanski Inter, 19-struki šampion Italije i trostruki evropski prvak, od 2016. godine kontrolišu kineska grupa Suning i biznismen Stiven Žang.

Magazin “Forbs” procjenjuje italijanski klub na 1,03 milijarde dolara (960 miliona eura).

Zilijakus je bivši izvršni direktor “Nokije”, koji tvrdi da je svoje bogatstvo stekao u azijskom tehnološkom sektoru. Živi u Singapuru, gdje je 1998. godine osnovao investicioni fond specijalizovan za nove tehnologije “FutureWorks (MFW)”.

Njegova ponuda za kupovinu Mančester junajteda bila je neuspješna.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: Ilustracija)