Čović: Za mene cjelovita BiH i njen evropski put nemaju alternativu

Lider Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je danas je u Vitezu da za njega BiH kao cjelovita država, kao ni evropski put te zemlje nema alternativu.”Naš put je evropski put. Za mene je BiH cjelovita i tu nema alternative. Mi se moramo organizovati po mjeri svih nas”, kazao je Čović novinarima, poslije sastanka sa ministrom za rad i socijalnu politiku u Vladi Hrvatske Marinom Piletićem u Vitezu.

On nije želio da komentariše stavove predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika iznesene u intervjuu hrvatskom “Nacionalu”, da bi “bilo pametno da se formira Herceg-Bosna”, kao treći, hrvatski entitet u BiH. Čović je rekao da HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor u BiH (HNS) najbolje znaju šta je dobro za Hrvate u BiH i da će oni znati da zaštite interes Hrvata, kao legitimnog naroda u BiH.

Lider HDZ BiH je rekao da očekuje pozitivan odgovor EU o otvaranju pregovora za članstvo BiH, dodavši da bi u naredne dvije sedmice trebalo da se održi niz sastanaka predstavnika vladajuće koalicije na državnom nivou kako bi se ispunilo 14 prioriteta i mišljenja Evropske komisije. Čović je naglasio da HDZ BiH nije odustao od principa “legitimnog predstavljanja”, posebno u Predsjedništvu BiH.

“Imaćemo raspravu o Izbornom zakonu. Juče su naše kolege razgovarale sa predstavnicima OHR-a, nekoliko dana ranije sa predstavnicima SAD-a, brzo ćemo sjesti za sto i iznijeti prijedloge partnerima”, dodao je on.

(TIP/Izvor: Beta/Foto:  Fena/Duško Pucar)