Hrvatska: U Zagrebu i ove godine bogat adventski program

Više puta nagrađivani Advent u Zagrebu i ove godine privući će velik broj posjetitelja iz cijeloga svijeta, a u Novu godinu okupljene na glavnom trgu uvest će Let 3 u pratnji Zagrebačke filharmonije…

Zagreb je i ove godine, od 2. prosinca do 7. siječnja 2024., domaćin Adventa u Zagrebu, manifestacije zbog koje je hrvatski glavni grad više puta nagrađivan kao najzanimljivija i najljepše ukrašena adventska destinacija u Europi, javlja Anadolu.

U organizaciji Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) te institucionalnih i privatnih partnera, višestruko nagrađivani Advent Zagreb ove godine će se održati u periodu od 2. prosinca i trajat će, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 7. siječnja 2024.

Svečano otvorenje održat će se 2. prosinca, tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića, a zatim slijedi otvaranje ostalih adventskih lokacija.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je kako će Zagrepčane, koji se svake godine u velikom broju okupe na Trgu bana Jelačića, u 2024. godinu uvesti Let 3, hrvatski, riječki rock sastav koji je zemlju predstavljao na prošlom Eurosongu, uz pratnju Zagrebačke filharmonije.

„Ove godine nastavljamo suradnju s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Javnom ustanovom Maksimir u provođenju novog, transparentnog koncepta Adventa s ciljem poticanja kreativnosti te visoke kvalitete ponude adventskih sadržaja. Nažalost, zbog brojnih građevinskih radova, ove godine neće biti moguće održavanje adventskih manifestacija na Gornjem gradu. Međutim, naši sugrađani i brojni turisti moći će, uz prošlogodišnje lokacije na Europskom trgu, Zrinjevcu i Strossmayerovom trgu, dodatno uživati u adventskom programu u novoproglašenoj pješačkoj zoni u Masarykovoj ulici te na Trgu bana Jelačića koji se kao zamjenska lokacija ove godine vratio na mapu adventskih događanja“, izjavio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Ljubitelji klizanja i ove će godine moći uživati u radostima na klizalištu na Tomislavcu. Za stvaranje bajkovitog ugođaja tu su i brojne dekorativne lokacije poput onih na Svačićevom i Mažuranićevom trgu, parku Ribnjak, Trgu bana Jelačića i Trgu Republike Hrvatske, a građani će moći kupiti prigodne ukrase i isprobati ugostiteljsku ponudu na kućicama u Gajevoj, Bogovićevoj i na Trgu bana Jelačića.

„I ovog Adventa očekuje nas bogati program koji će donijeti više od sto koncerata, prigodne izložbe u muzejima i galerijama, kao i predstave u kazalištima. Posebno bih istaknula nove dekorativne lokacije i odlične tzv. photo pointove u organizaciji TZGZ. Krenuli smo s međunarodnom promocijom na 23 tržišta, a i ove godine surađujemo s Croatiom Airlines, Turkish Airlinesom i HŽPP-om“, izjavila je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Grad Zagreb će samo od iznajmljivanja gradskih lokacija uprihoditi oko 480.000 eura, a taj novac biti će uložen u kulturne dijelove adventskog programa, ukrašavanje gradskih ulica isl.

Prošle godine je za vrijeme prosinca ostvareno 213.000 noćenja, što je tri puta više nego deset godina ranije, tj. u prosincu 2012. godine kada je ostvareno njih 71.000. Ovi rezultati dodatno potvrđuju da je Advent Zagreb jedno od najvažnijih događanja za zagrebački i hrvatski turizam koji značajno pridonosi rastu turističkog prometa u Zagrebu.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto:  Stipe Majić /AA)