Zelenski odbacio mogućnost mirovnih pregovora s Rusijom

Predsjednik Volodimir Zelenski negirao je u subotu da je ukrajinski rat s Rusijom dospio u “zastoj”, odbijajući sugestije da zapadni lideri lobiraju za mirovne pregovore, prenosi AFP.

Proširena linija fronta između dvije zaraćene strane jedva se pomaknula gotovo godinu dana, a jedan visoki ukrajinski zvaničnik upozorio je ove sedmice da je sukob u ćorsokaku.

– Vrijeme je prošlo, ljudi su umorni… Ali ovo nije ćorsokak – rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu sa šeficom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Ukrajinski lider je također odbacio ideju da zapadne zemlje vrše pritisak na Kijev da uđe u pregovore sa Rusijom, usred izvještaja da su zvaničnici SAD i EU razgovarali o tome šta bi takvi razgovori podrazumijevali.

– Niko od naših partnera ne vrši pritisak da sjednemo s Rusijom, razgovaramo s njom i damo joj nešto – rekao je on.

S obzirom na to da je rat u 20. mjesecu i da se Ukrajina bori da se izbori za svoju kontraofanzivu, Zelenski se rutinski sastajao sa zapadnim liderima u pokušaju da otkloni zamor od sukoba.

Zelenski je rekao da je rat između Izraela i Hamasa također skrenuo pažnju sa Ukrajine i rekao da je to “cilj Rusije”.

– Naravno, jasno je da rat na Bliskom istoku, ovaj sukob, oduzima fokus – rekao je Zelenski.

Podržavatelji Ukrajine, uključujući Sjedinjene Države, tvrde da su spremni da podrže Kijev vojnom i finansijskom podrškom onoliko dugo koliko je potrebno da se porazi Rusija.

(TIP/Izvor: Fena)