Escobar: Vulin je bio destabilizujuća figura u regiji već duže vrijeme

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika državnog tajnika Gabriel Escobar ocijenio je kako “SAD ne odlučuje o personalnim rešenjima u ime srbijanske vlade”.

”Ali, naša pozicija o gospodinu Vulinu je veoma jasna, on je bio destabilizirajuća figura u regiji već duže vrijeme i znate da su naše sankcije bile zasnovane na tome”, rekao je Escobar u intervjuu za makedonski servis Glasa Amerike.

Sličan odgovor stigao je ranije iz Veleposlanstva SAD-a u Beogradu.

”Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Radujemo se nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na putu njene pune integracije u Europu i euroatlantsku zajednicu”, navodi se u pisanom odgovoru glasnogovornika Veleposlanstva SAD-a u Beogradu.

Sjedinjene Države su u srpnju uvele sankcije Aleksandru Vulinu zbog navodne umiješanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi a narkoticima, korupcije i širenja ruskog utjecaja na Balkanu.

Naime, Aleksandar Vulin podnio je u petak ostavku na mjesto direktora Sigurnosno informativne agencije.

Vulin je u priopćenju medijima naveo da SAD i EU “traže njegovu glavu kao preduvjet za neuvođenje sankcija Srbiji”.

“Nisam uzrok ucjena i pritisaka na Srbiju i srpski svijet, ali neću dozvolit da budem povod za ucjene i pritiske na Srbiju. Zato podnosim neopozivu ostavku na mjesto direktora Sigurnosno informativne agencije”, naveo je Vulin u priopćenju.

Prema Zakonu o sigurnosno–informativnoj agenciji, direktora te agencije postavlja i razrješava Vlada Srbije. S obzirom na to da su u Srbiji 1. studenoga raspisani izvanredni parlamentarni izbori i vlada je u tehničkom mandatu, pitanje je hoće li Vulinova ostavka biti usvojena. Izvjesno je da tehnička vlada ne može postaviti novog direktora.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Arhiva)