Erdogan: Evropske zemlje šute na dešavanja u Gazi, kao što su na Srebrenicu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da evropske zemlje imaju dug prema Izraelu i da zato nijemo promatraju krvoproliće u palestinskoj Gazi, baš kao što su onda bili nijemi posmatrači i krvoprolića u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, prenosi TRT.

U intervjuu tokom leta na povratku iz službene posjete Kazahstanu, Erdogan je na upit novinara komentirao to što se Amerika i Evropa nameću kao zagovornici ljudskih prava, a nijemo promatraju brutalne izraelske napade na blokirani palestinski Pojas Gaze.

– I nedavno sam rekao, svi oni duguju Izraelu. Međutim, Turska nema dug prema Izraelu. Ne mogu to jasnije kazati. Sada Njemačka ne može otplatiti svoj dug. Vrlo je jasno. Drugi su također takvi. Neki tamošnji političari kažu da su dužni Izraelu i da je jasno da taj dug plaćaju. Neću otkrivati imena. Jedan njemački političar, sa kojim sam veoma iskren, kaže da su dužni, znate za Holokaust –  kazao je Erdogan.

– Šta vas to tjera da ignorišete redove leševa beba? Šta čini Evropu toliko slijepom da ne može vidjeti bombe koje padaju na Gazu? Kakav je to vjerski dug koji može natjerati ljude da ignorišu ružne i nehumane masakre koji su jednako loši kao oni koji su počinjeni tada? – pitao je Erdogan.

Istakao je da Evropska unija zauzima stav o svemu uzimajući u obzir to da li je dužna tim akterima.

– Znamo dobro šta se dešavalo u historiji u Bosni i Srebrenici, u srcu Evrope, i kako su evropske države i tada šutile i zatvarale oči na krvoproliće, kao i danas – zaključio je Erdogan.

(TIP/Izvor: Fena)