Tulumović: Nije tačno da onkološki pacijenti u TK-u umiru čekajući zračenje

“Nisu tačne informacije da pacijenti u Tuzli umiru čekajući zračenje. Dok čekamo nabavku novog aparata potpisali smo ugovore s Kliničkim centrima u Sarajevu, Zenici i Mostaru, koji našima pacijentima pružaju taj vid usluge”, rekao je ovo za Federalnu televiziju Denijal Tulumović, vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla.

Inače, još prošle godine, Vlada Tuzlanskog kantona je izdvojila više od osam miliona maraka za nabavku linearnog akceleratora, potrebnog za liječenje onkoloških pacijenata u UKC-u Tuzla. Od tada do danas traju tenderske procedure. Spomenuti aparat još nije nabavljen, s obzirom na to da njegovu nabavku usporavaju žalbe ponuđača, konkretno, advokatskih kancelarija iz Sarajeva.

Za to vrijeme, pacijenti s područja Tuzlanskog kantona na radioterapiju i liječenje već mjesecima odlaze u druge kliničke centre u našoj zemlji.

“Ovdje moram da kažem jednu tešku stvar. I sam sam bio pacijent koji je imao potrebu za raditerapijom. Tada to nije bilo u našem Kliničkom centru, ja sam to morao raditi u Sarajevu i znam sve probleme s kojima se pacijenti susreću. Stoga mi je posebna težina i odgovornost što ovaj problem pokušavam da razriješim“, rekao je Tulumović.

Vezano:

Zlatko Dukić: Tuzlanski UKC na čekanju

Onkološki pacijenti u Tuzli umiru čekajući zračenje, doktori ne vide izlaz

(TIP)

2 komentara

  • raton says:

    Pa koliko je”milijardi” taj aparat. ima li načina da ga nabave privrednici kantona i doniraju ukc, ima li načina da se nabavi brže nego što je sadašnja procedura.. vi jeste “sklopili” ugovore sa drugim centrima, ali pitajte ljude koliko dugo čekaju da bi došli na red..
    pa vidite li vi koliki je broj onkoloških pacijenata, ovo je epidemija karcinoma, odmah trebate da nabavljate dva . a para ima i biće, samo neće biti onih koji čekaju ako se to otegne, kako zna kod nas, po tenderimai td.

  • Alienist says:

    Nema pomoći u korumpiranom sistemu sve dok se nabacuju lopte privatnicima. To čak nisu ni mudri, ni skriveni potezi. Biće još gore.

Komentari su zatvoreni.