Sumnja na trovanje gljivama: Australijanka optužena za tri ubistva

Jedna Australijanka optužena je za ubistvo zbog sumnje da je gljivama otrovala i usmrtila tri osobe. Erin Patterson je uhapšena u četvrtak ujutro, a policija je provela dan pretresajući njen dom istočno od Melbourna. Patterson (49) poslužila je porodični ručak nakon čega je troje, među kojima su bili i članovi porodice bivšeg muža, pozlilo. Četvrta osoba je preživjela.

Toksikološki izvještaji pokazali su da su žrtve konzumirale gljive. Ona tvrdi da je nevina. Kaže da nije namjerno otrovala svoje goste na ručku u viktorijanskom gradu Leongatha 29. jula.

Njen bivši suprug Simon Patterson takođe je bio pozvan na porodični ručak, ali nije uspio stići. Policija je imenovala Erin Patterson kao osumnjičenu nakon što su se ona i njeno dvoje djece nakon ručka jedini osjećali dobro. Policija u državi Victoria privela je gospođu Patterson u četvrtak.

Inspektor odjela za ubistva Dean Thomas je tokom konferencije za novinare naglasio složenost slučaja, opisujući ga kao tragediju koja bi se mogla pamtiti godinama.

“Ne mogu se sjetiti još jedne istrage koja je izazvala ovaj nivo medijskog i javnog interesa, ne samo ovdje u Victoriji, već i na nacionalnom i međunarodnom nivou”, dodao je.

Gail i Don Patterson – roditelji bivšeg supruga gospođe Patterson – bili su gosti na ručku zajedno sa sestrom Gail Patterson, Heather Wilkinson i šurakom Ianom Wilkinsonom.

Njih četvero su prebačeni u bolnicu 30. jula zbog naglog oboljenja, navela je policija.

Za nekoliko dana bračni par Patterson je preminuo, oboje u dobi od 70 godina, kao i gospođa Wilkinson (66). Gospodin Wilkinson (68) prebačen je u bolnicu u kritičnom stanju, ali se nakon dva mjeseca liječenja oporavio.

Erin Patterson je rekla da je i sama odvedena u bolnicu nakon obroka zbog bolova u stomaku, te da je dobila infuziju i lijekove za zaštitu od oštećenja jetre.

Dodala je da je za ručak poslužila goveđu wellington pitu koristeći mješavinu šampinjona kupljenih u supermarketu i sušenih gljiva kupljenih u azijskoj prodavnici nekoliko mjeseci ranije. “Sada sam shrvana pri samoj pomisli da su ove gljive možda doprinijele bolesti mojih najmilijih”, napisala je u izjavi u augustu.

“Zaista želim da ponovim da nisam imala apsolutno nikakvog razloga da povrijedim ove ljude koje sam voljela.”

Njena djeca, koja nisu bila prisutna na ručku, pojela su nešto od ostatka govedine Wellington sljedećeg dana. Međutim, gljive su uklonili jer ih ne vole jesti, rekla je.

(TIP/Izvor: federalna.ba/BBC)