Schmidt u izvještaju: Do sada neviđen napad na Dejtonski sporazum

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt podnijeće sutra Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija izvještaj o stanju u BiH u kojem je naglasio da, otkako je na tom položaju, nije bilo takvog “nivoa napada” na njegov mandat i na Dejtonski sporazum. Schmidt je naveo da su ti napadi uglavnom dolazili od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

U izvještaju, koji se odnosi na period od sredine aprila do sredine oktobra, visoki predstavnik je pozvao sve političke aktere u BiH da se u potpunosti pridržavaju Dejtonskog sporazuma i da pažnju usmjere na ključne političke i ekonomske reforme. Istakao je da međunarodna zajednica mora nastaviti da podržava BiH u primjeni Dejtonskog sporazuma, kao i da se mora “odlučno suprotstaviti napadima na mirovni sporazum i na suverenitet i teritorijalni integritet BiH”.

“Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nastavila je da vodi opasnu politiku jednostranog nametanja pogrešne interpretacije Dejtonskog sporazuma i ustavnog okvira BiH oko hipotetičkog koncepta ‘izvornog Dejtona'”, napisao je Schmidt u izvještaju. Prema negovim riječima, taj koncept negira kontinuitet između Republike BiH i BiH, predstavljajući BiH kao “savez država ili konfederaciju dva ‘državotvorna’ entiteta, koji su državi BiH prenijeli samo ograničena ovlaštenja”.

Visoki predstavnik je ocijenio da “pogrešne interpretacije u kojima se RS predstavlja kao entitet ili država srpskog naroda, koji treba da ima pravo na samoopredjeljenje, služe za legitimizaciju usvajanja politike i pravnih akata koji dovode u pitanje ili krše osnovne aspekte Dejtonskog sporazuma”.

Takve politike, dodao je, imaju za cilj da opravdaju odbacivanje ovlaštenja Ustavnog suda BiH, kao i blokiranje donošenja odluka i djelovanja ključnih državnih organa.
“Na kraju, takve politike služe proklamovanom cilju direktnog promovisanja koncepta ’mirnog razdvajanja’ tri konstitutivna naroda ili raspada BiH”, upozorio je Schmidt.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica mora nastaviti da primjenjuje alate “preusmjeravanja, suspenzija ili uslovljavanja finansiranja” RS.

Schmidt je posebno poglavlje izvještaja posvetio predsjedniku RS Miloradu Dodiku, koga je optužio da je namjerno izazvao, a potom pogoršao političku krizu u BiH da bi potkopao Dejstonski sporazum, uključujući ustavni i pravni poredak i institucionalni okvir države, i kako bi delegitimitivizovao njegov Schmidtov mandat visokog predstavnika.

Naveo je da su lideri vladajuće koalicije u RS 24. aprila potpisali zajedničku izjavu koja se odnosi na preduzimanje niza koraka koji vode ka secesiji, kao i donošenje odluka prema kojima se u tom bh. entitetu neće sprovoditi odluke Ustavnog suda BiH niti izvršavati odluke visokog predstavnika. Schmidt je vladajuću koaliciju u RS optužio ne samo za napade na ustavni poredak u BiH, već i za pokušaj “ugrožavanja mira i stabilnosti u zemlji i regionu”.

Dalje se osvrnuo na Dodikove prijetnje od 6. septembra, kada je predsjednik RS zaprijetio da će ga uhapsiti i protjerati ako uđe na teritoriju RS.

“Time entitet RS nastavlja svoj obrazac opstrukcije institucije odgovorne za civilnu primjenu Dejtonskog sporazuma”, naglasio je Schmidt. Dodao je od tada Vlada RS prestala da dijeli informacije sa OHR-om, da je predstavnicima OHR-a onemogućeno prisustvo sjednicama Narodne skupštine RS i da entitetske vlasti odbijaju da objavljuju i primjenjuju odluke visokog predstavnika.

“I pored ovih ozbiljnih napada na Dejtonski sporazum i OHR, koji su došli od predsjednika RS i njegovih saveznika, kao i njegovih prijetnji, nastavljam sa radom na cijeloj teritoriji BiH”, konstatovao je Schmidt u izvještataju Vijeću sigurnosti UN. Najavio je da će odmah obavijestiti Vijeće sigurnosti ako Dodik pokuša da spriječi njegov budući rad, djelovanje njegovog osoblja, uključujući i terenske kancelarije OHR-a na teritoriji RS.

Upozorio je i na akcije Vlade RS, koje su, kako je ocijenio, bile praćene zapaljivom “retorikom podjela” i demonstracijama na međuentitetskoj liniji razgraničenja, koje su organizovale Dodikove političke pristalice.

Schmidt je ukazao da je Dodik više puta najavio i referendum o statusu RS do kraja ove godine i govorio o ujedinjenu RS sa Srbijom, naglašavajući da je Vlada Srbije “ponovila svoju posvećenost teritorijalnom integritetu BiH”. Visoki predstavnik je u svom izvještaju istakao potrebu postizanja sporazuma o državnoj imovini, kao jednom od ključnih pitanja u BiH, a ukazao je na korupciju, kao jedan od najvećih problema u toj zemlji.

Istakao je i potrebu hitne i ozbiljne reforme pravosuđa kako bi se obezbijedila njegova nezavisnost i nepristrasnost. Ukazao je i na povećan broj incidenata u BiH usmjerenih na povratnike i u RS i u Federaciji BiH.

“Trenutni porast međuetničkog nasilja prvenstveno je posljedica stalne izloženosti žestokoj retorici vodećih političara i etnocentričnih medija”, ocijenio je, između ostalog, Schmidt u obimnom izvještaju koji će sutra podnijeti Vijeću sigurnosti UN.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: Arhiva)