Tuzlanka prof. Adisa Azapagić primila najprestižniju nagradu

Tuzlanka, prof. Adisa Azapagić primila najprestižniju nagradu “Davis Medalja” od Institucije za inženjera hemije (IChemE) kao priznanje za njen izuzetan doprinos u oblasti.

IChemE Davisova medalja dodjeljuje se eminentnoj osobi koja je pružila izuzetne usluge hemijskom inženjerstvu. Profesorica Azapagić je prva žena kojoj je ova nagrada ikada uručena.

Nagrada odaje počast Georgeu E Davisu, osnivaču profesije, i ne dodjeljuje se češće od svake tri godine; prethodna medalja je dodijeljena 2016. godine.

Globalno, profesorica Azapagić je bila prvi imenovani profesor održivog hemijskog inženjerstva. Sa sjedištem na Univerzitetu u Manchesteru, istaknuta je po svom radu na održivoj proizvodnji i potrošnji, a posebno je poznata po svom vodstvu i doprinosu u ugljičnom otisku, procjeni životnog ciklusa i održivosti, za što je i nagrađena MBE u 2019.

Objavila je preko 200 časopisnih radova, tri knjige i održala brojna plenarna i glavna predavanja širom svijeta. Sa dva počasna doktorata, preko 24,000 citata i H-indeksom od 82, njen rad je značajno uticao na industriju i pomogao u informisanju nacionalne i međunarodne politike. Profesorica Azapagić je najcitiranija profesorica iz Bosne i Hercegovine.

˝U svojim brojnim javnim i medijskim angažmanima, bila je uzor, pomažući u informiranju potrošača o tome šta mogu učiniti za održivost, kao i demonstrirajući kako kemijski inženjeri doprinose održivom razvoju u praksi, izgrađujući pozitivnu percepciju javnosti o našoj disciplini˝,  napisao je dr Edhem Čustović, profesor na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, jedan od osnivača BH Futures Foundation i bh. aktivista.

(TIP)