Sloboda HNK Tomislavu nanijela prvi gostujući poraz

Fudbaleri Slobode u subotu uvečer ostvarili su desetu pobjedu u Prvoj ligi Federacije BiH tako što su pobijedili HNK Tomislav sa 4:1 (1:0).

Izabranici Zlatana Nalića od početka utakmice stvarali su pritisak na gol gostiju, a već u 4. minuti gostima je zaprijetio Dilaver. Dvije minute kasnije u prilici je bio Dervišagić, ali njegov pokušaj zaustavlja Šehović.

U nastavku utakmice fudbaleri Slobode nastavili su stvarati prilike u kaznenom prostoru Tomislava, a vrijedi izdvojiti pokušaj Kurtalića u 11. minuti utakmice kada njegov udarac brani Šehović .

Gosti u prvom dijelu utakmice nisu uspjeli prići golu Slobode, ali u 20. minuti pokušali su preko Čerdića čiji udarac odlazi pored gola Muminovića.

Igrao se 35 minut utakmice kada Čivić šalje loptu do Dervišagića koji se odlično snalazi u kaznenom prostoru gostujuće ekipe te glavom matira Šehovića i pogađa mrežu za vodstvo Slobode rezultatom 1:0.

U nastavku utakmice Sloboda se nije zaustavila te je u 43. minuti stvorila novu priliku za gol, ali pokušaj Dilavera zaustavlja dobro raspoloženi Šehović tako da se na pauzu otišlo s rezultatom 1:0 za domaće.

U drugom poluvremenu fudbaleri Slobode nastavili su  s napadima na gol Šehovića, a u 50. minuti u prilici se našao Mujkić čiju prijetnju otklanja odbrana Tomislava.

 Dvije minute kasnije dobru priliku za gol propustio je Dilaver čiji udarac iz peterca ide preko gola.Ekipa Tomislava nije stvarala mnogo prilika na Tušnju, ali u 56. minuti ubačaj Šiška u kazneni prostor Slobode najbolje je iskoristio Petar Banović koji odličnim udarcem glavom matira Muminovića za 1:1.

Sloboda je u nastavku tražila nove prilike za gol, a u 66. minuti dosuđen je slobodan udarac za domaće kada je odgovornost preuzeo kapiten Slobode. Iskusni Husejinović ubacio je oštru loptu koja preskače Dervišagića, vara golmana Šehovića i odlazi u mrežu za vodstvo Slobode rezultatom 2:1.

Sloboda je nakon vodstva nastavila s napadima na gol Šehovića što se isplatilo u  78. minuti kada Čivić šalje loptu do Dervišagića koji pogađa za 3:1.

Igrao se 82. minut utakmice kada Husejinović šalje nisku preciznu loptu u peterac gostiju gdje se najbolje snalazi Dilaver koji pogađa mrežu za 4:1 i postavlja konačan rezultat utakmice FK Sloboda 4 HNK Tomislav 1.

Bio je ovo prvi poraz ekipe HNK Tomislav na gostujućem terenu, a Sloboda je  pobjedom stigla do 30 bodova čime je učvrstila prvo mjesto na tabeli.

 U narednom 13. kolu Prve lige FBiH crveno-crni gostuju u Gračanici gdje će igrati protiv NK Bratstvo.

 

(TIP)