U jeku najintenzivnijih udara na Gazu izraelska vojska tvrdi da nije pokrenuta “zvanična kopnena operacija”

U jeku najintenzivnijih napada na Pojas Gaze od 7. oktobra, izraelska vojska je saopćila kako nije pokrenuta “zvanična kopnena operacija”, javlja Anadolu.

“Kanal 12” je objavio, pozivajući se na izvore bliske Bijeloj kući, kako su izraelske snage u “ograničenoj mjeri” ušle u Gazu s kopna.

Vojni izvori su ustvrdili kako se ne radi o pokretanju zvanične kopnene operacije u Gazi.

Izraelska vojska je ranije u petak navela kako proširuje opseg kopnenih operacija.

Ministar vanjskih poslova Jordana Eymen Safedi je izjavio kako je Izrael pokrenuo kopneni rat protiv Gaze koji će u budućim godinama imati nesagledive posljedice u pogledu humanitarne katastrofe.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je večeras rezoluciju kojom se poziva na hitni humanitarni prekid vatre.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen je poziv iz rezolucije UN-a koji je podržalo 120 država, ocijenio “nemoralnim”.

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da svaki napad na zdravstvene ustanove predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava, a upozorenje je stiglo netom nakon izraelskih prijetnji upućenih u vezi s bolnicom Al-Shifa u Pojasu Gaze.

Dok traju intenzivna bombardovanja u Pojasu Gaze su u prekidu telekomunikacije i internet, čime je postalo nemoguće komunicirati sa humanitarnim i medicinskim timovima na terenu, što je oštro osudio i turski šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun.

Turski Crveni polumjesec je saopćio da nema kontakt s osobljem u Gazi, a UNICEF je pozvao na hitan prekid sukoba s ciljem zaštite gotovo milion djece u Pojasu Gaze.

Od 7. oktobra u izraelskim napadima u Gazi je ubijeno 7.326 Palestinaca, od čega 3.038 djece, 1.726 žena i 414 staraca. Ranjeno je gotovo 19.000 ljudi.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto: Ali Jadallah / Anadolu)