GSUN: Rezolucijom zatraženo hitno humanitarno primirje u Gazi; Hrvatska i još 13 zemalja glasalo protiv

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je  rezoluciju koju je predložio Jordan, a koja poziva na “trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje” i zahtijeva od svih strana da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i “kontinuirano, dovoljno i nesmetano pružanje osnovnih zaliha i usluga u Pojasu Gaze.

Jordansku rezoluciju podržalo je 120 članica, 14 je bilo protiv, a 45 suzdržanih. Bosna i Hercegovina je podržala rezoluciju.

U njoj se osuđuju svi činovi nasilja usmjereni protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sve činove terorizma i neselektivne napade, ali bez navođenja imena.

Također poziva na “hitno i bezuslovno puštanje na slobodu” svih zarobljenih civila, njihovu sigurnost i human tretman u skladu s međunarodnih pravom.

U Rezoluciji se direktno ne pominje Hamasov teroristički napad 7. oktobra.

Prethodno su odbačeni amandmani Kanade na Rezoluciju, koji nisu dobili potrebnu dvotrećinsku većinu s obzirom na to da je za njih glasalo 85 članica, 55 je bilo protiv, a 23 suzdržane.

Kanada je, naime, predložila amandman koji “nedvosmisleno odbacuje i osuđuje terorističke napade Hamasa” u Izraelu 7. oktobra i uzimanje talaca.

No, pakistanski ambasador Munir Akram kazao je da bi bilo pošteno da se imenuje i Izrael ukoliko se to učini i za Hamas i da je najpoštenije da se ne pominje nijedna strana kao što je slučaj u jordanskoj rezoluciji.

(TIP/Izvor: Fena)