Crna Gora dobiva novu vladu

Čelnik pokreta “Europa sad” i mandatar Milojko Spajić dostavio je Skupštini prijedlog programa rada i sastava nove Vlade Crne Gore, ističući da je konstituiranje Crne Gore kao države pravde i prava jedan od imperativa rada Vlade.

O izboru Andrije Mandića za predsjednika parlamenta i izboru nove vlade zastupnici bi trebali glasati već u ponedjeljak, za kada je zakazana sjednica, prenosi Radiotelevizija Crne Gore (RTCG).

Po dogovoru nove većine, Crna Gora dobiva novu vladu četiri mjeseca nakon prijevremenih parlamentarnih izbora. Aktualna vlada premijera Dritana Abazovića izabrana je još krajem travnja 2022. godine, ali je od kolovoza prošle godine u tehničkom mandatu, jer joj je u parlamentu tada izglasano nepovjerenje.

“Prvi prioritet podrazumijeva reformu i jačanje kapaciteta pravosudnih institucija. Naime, osnova za postizanje najviših principa pravednosti i pravde su nepristrani organi pravosudnog sistema, nezavisni i samostalni nositelji pravosudnih organizacija u odlučivanju, jasan sistem kontrole i praćenja rada i osigurani sveukupni financijski, prostorni i ljudski kapaciteti. Nadalje, bit će potrebno stvaranje uvjeta da se u potpunosti riješi v.d. stanje u pravosuđu koje je ozbiljna prepreka, kako unutrašnjem radu i efikasnosti pravosuđa, tako i ubrzanju europskih integracija. U tom smislu, bit će uloženi sveukupni napori, kako na planu dijaloga, tako i ubrzanja reformskih procesa koji će garantirati vraćanje povjerenja u pravosuđe, njegovu nezavisnost i efikasnost”, kazao je Spajić.

Nova vlada trebala bi reformom poreznog sistema, eliminiranjem biznis barijera kroz maksimalno ograničavanje nelegalnog poslovanja i provođenjem novog srednjoročnog investicijskog ciklusa, osigurati rast javnih prihoda.

U ekspozeu, Spajić je predložio Aleksu Bečića za potpredsjednika vlade za sigurnost, unutarnju politiku, europske i vanjske poslove. Momo Koprivica predložen je za potpredsjednika vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, a Srđan Pavićević za potpredsjednika vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu.

Za potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Spajić je naveo Nika Đeljošaja, a za potpredsjednika vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića.

Filip Ivanović predložen je za ministra vanjskih poslova, Filip Radulović za ministra prometa i pomorstva, Janko Odović za ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, a Maida Gorčević za ministricu europskih poslova.

Za ministra financija predložen je Novica Vuković, za ministricu obrazovanja, znanosti i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, za ministra pravde Andrej Milović, a za ministricu rada i socijalne brige Naida Nišić.

Vojislav Šimun predložen je za ministra zdravlja, Saša Mujović za ministra energetike i rudarstva, Boris Bogdanović za ministra unutarnjih poslova, a Dragan Krapović za ministra obrane. Za ministra turizma, ekologije, održivog razvoja Vladimir Martinović, za ministricu kulture i medija Tamara Vujović, a za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

Maraš Dukaj predložen je za ministra javne uprave, a Fatmir Đeka za ministra ljudskih i manjinskih prava.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Ilustracija/RTVCG)