Pucnjava u SAD-u: Najmanje 22 ubijenih, više od 50 ranjenih. Traga se za napadačem

Najmanje 22 ljudi je ubijeno, a 50 do 60 ih je ranjeno u masovnoj pucnjavi koja se dogodila u srijedu u gradu Lewistonu u američkoj saveznoj državi Maine, objavio je CNN pozivajući se na više izvora iz policije.

Policija je identificirala napadača te za njim traje masovna policijska potjera.

Državna i lokalna policija identifikovala je Roberta R. Carda (40) kao osobu od interesa za ovaj slučaj nakon što je prethodno na Facebooku objavila fotografije muškarca koji drži nešto što je izgledalo kao poluautomatska puška. Na slikama sa jednog od mjesta zločina od srijede vidi se bradati muškarac u smeđoj dukserici i farmerkama kako drži oružje u vatrenom položaju.

– Imamo doslovno stotine policajaca koji rade u državi Maine kako bi istražili ovaj slučaj kako bi locirali Carda, koji je osoba od interesa – rekao je komesar za javnu sigurnost Mainea Mike Sauschuck na konferenciji za novinare.

Nekoliko medija je objavilo da je bilten za provođenje zakona u Maineu identificirao Carda kao obučenog instruktora vatrenog oružja i pripadnika rezervnog sastava američke vojske koji je nedavno izvijestio da ima problema s mentalnim zdravljem, uključujući i glasove. Također se navodi da je prijetio pucanjem u bazu Nacionalne garde.

– Također je prijavljeno da je Card bio predan ustanovi za mentalno zdravlje dvije sedmice tokom ljeta 2023. i da je nakon toga pušten – navodi se u obavještenju iz Centra za informacije i analize Mainea.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: FB)