Pravo jesensko jelo: Recept za slasni ručak s piletinom i vrganjima

Vrganj ne nazivamo bez razloga kraljem šume. Ova jestiva gljiva prava je delikatesa koja će od svakoga jela napraviti nešto posebno. Vrganje najčešće srećemo u fritatama, supama ili umacima, a i pohovani su prava poslastica. No recepata s vrganjima ima more i volimo otkriti neki još neiskušani.

Kada pripremate vrganje, kao i ostale gljive, nemojte ih ispirati vodom jer će je upiti i biti žilavi i bljutavi. Jednostavno uklonite ostatke zemlje i nečistoće suhom krpom. Zatim trebate samo narezati gljive i slijediti recept.

Sastojci za vrganje s piletinom, kus-kusom i povrćem:

  • 200 g vrganja
  • 400 g pilećeg filea
  • 1 crveni luk
  • 2 režnja bijelog luka
  • 2 do 3 supene kašike maslinova ulja
  • pola šoljice kus-kusa
  • pola crvene paprike (narezane na trakice)
  • pola zelene paprike (narezane na trakice)
  • so
  • biber
  • zobeno vrhnje

Priprema vrganja s piletinom, kus-kusom i povrćem:

Na zagrijanom maslinovu ulju pecite začinjenu piletinu s obje strane. Potom u istoj tavi na supenoj kašiki maslinova ulja dinstajte luk pa dodajte papriku. Dinstajte koju minutu pa dodajte i narezane vrganje. Kus-kus prelijte kipućom vodom i ostavite da nabubri. Vratite piletinu u tavu, dodajte kus-kus i po želji dodajte 3 do 4 supene kašike zobenog vrhnja te začinite po želji. Sve dobro promiješajte i poslužite.

(TIP/Izvor: Punkufer.hr/Foto: Shutterstock)