Viktoria Urbanek o posjeti Tuzlanskom kantonu: Tri Must-See lokacije austrijske travel bloggerice

Putovanje nije samo hobi ili povremena aktivnost, za neke ljude je to način života pa čak i karijera. Viktorija Urbanek, poznata po nošenju tradicionalne austrijske nošnje – dirndl, stoji iza bloga Chronic Wanderlust i personalizuje ovaj stil života. Tokom višedecenijskog iskustva, pretvorila je svoju ljubav prema putovanjima u profesiju, provodeći više od 50% svog vremena istražujući svijet. Viktorija, odlazi na produžena putovanja u druge zemlje, i nerijetko ih naziva radni odmori.

Ovaj jedinstveni pristup putovanju omogućava Viktoriji ravnotežu između posla i istraživanja, što ima veliki uticaj na njen pogled na život i karakter. – To nije običan odmor, ali uvijek želim maksimalno iskoristiti svoju neovisnost o lokaciji. Sloboda da radim bilo gdje je izvor velike radosti za mene – objašnjava Viktorija. Često čujemo izraz da neko živi u koferima, ova blogerka zaista uživa svaki momenat da istraži mjesta koja posjećuje, potičući prave veze s lokalnim stanovništvom sklapajući nova prijateljstva širom svijeta.

Viktorijin pristup putovanjima karakteriše pristup sporom putovanju. – Volim se posvetiti svakom mjestu u potpunosti, posjećujem lokalne kafiće i trudim se učestvovati na događajima u zajednicama. U takvim momentima se rađaju priče i ostvaruju iznenadne konekcije s ljudima – kaže Viktorija. Ona takođe ističe da lokalci najbolje poznaju svoju domovinu, zato teži uvijek upoznati grad kroz oči lokalaca, a upravo takvi kontakti joj otkrivaju autentična iskustva i skrivene dragulje.

Viktorija potiče ljude da nađu vremena za putovanje, čak i ako su to kratki izleti ili putovanja do komšijskih gradova, regija ili država. – Bit putovanja leži u samom putovanju, a ne samo u pređenoj udaljenosti. Za putovanja u velikoj mjeri nije potreban posao u turizmu; sve se svodi na prioritete koji se mogu mijenjati tokom godina – objašnjava blogerka.

Učešće u turističkoj kampanji Putovanja po TK – čista 10ka! koju sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, prvi put je Viktoriju dovelo u Bosnu i Hercegovinu. – Odlučila sam doći s prijateljem i već na prvi pogled pri prelasku granice bili smo oduševljeni ljepotom ove zemlje – kaže Viktorija.

Ona ističe da uvijek osjeti zadovoljstvo kada njene priče inspirišu druge ljude, pa je tako i dijeljenjem ovog iskustva podstakla zainteresovanost brojnih ljudi da posjete BiH. – Posjeta BiH, tačnije Tuzlanskom kantonu, jeste bila kratka, ali me ovo iskustvo svakako ostavilo željnom povratka – ističe Viktorija.

Viktoria Urbanek podijelila je tri lokacije, koje su Must-See ukoliko obilazite Tuzlanski kanton – jedna od najljepših tvrđava, prirodna oaza za proizvodnju organske hrane i jedan veliki eksponat.

(TIP)