U Srbiji pušten u rad sustav za hitno obavještavanje javnosti o nestaloj djeci

U Srbiji je u srijedu službeno u rad pušten sustav Amber alert, odnosno “Pronađi me” koji služi za hitno obavještavanje javnosti u slučajevima nestanka djece.

“Niste svjesni koliko je važan ovaj projekt, to su svjesni roditelji koji su tragali za svojom djecom. Hajdemo raditi još više, podržimo našu djecu”, rekao je direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Jurić, na svečanosti u Beogradu, kojoj prisustvuje i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Podsećajući na tragediju u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar,” kad je dijete pucalo i ubilo djecu, Jurić je rekao kako je činjenica da je srbijansko društvo zakazalo  i da je krivnja na svima.

On je istakanuo da je centar koji vodi, imao veliko razumjevanije državnog vrha, zahvalivši na prvom mjestu predsjedniku Srbije Vučiću, i naveo da su razgovarali kao otac s ocem.

Jurić je kazao da nijedna zemlja u regiji nema takav sustav i neće ga, nažalost ubrzo ni imati.

Sustav koji postoji trideset godina, nazvan je po devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa Amber Hagerman koja je oteta i ubijena. U Hrvatskoj je uveden 2022. godine dok u Bosni i Hercegovini ovaj sustav još nije u funkciji iako su, kako tvrde mjerodavni za to ispunjeni tehnički preduvjeti.

Kako su ranije pisali mediji, policija će odlučivati o aktiviranju sustava po procjeni, kad dobije prijavu, osim kad se aktivira automatski – ako je nestalo dijete životno ugroženo.

U obavještavanja su uključeni mediji, koji će prekidati emitiranje redovitog programa, sa slikom nestalog djeteta i informacijama kao što je mjesto gdje je posljednji put viđeno. Također će i mobilni operateri slati ove poruke. Poruke će emitirati i “Putevi Srbije”, Zračna luka “Nikola Tesla”, autobusne i željezničke postaje.

Previđena je i druga faza koja uključuje i širi krug u izvješća kao što su tržni centri i društvene mreže.

(TIP/Izvor: Fena/Foto:  RTS/Nikola Mladenović)