Foto: Oni nisu samo brojke: doktori, pjesnici, bebe, žrtve izraelskih napada

Izraelska vojska u jednom danu, odnosno u nedjelju, bombardovala je 320 lokacija u Gazi, ubivši 400 Palestinaca. Većina ubijenih bili su žene i djeca, rekli su medicinski izvori palestinskoj novinskoj agenciji WAFA. Napadi su bili koncentrirani na Jabalyu i Beit Lahiyu na sjeveru, četvrti Al-Gusta i Al-Rimal i izbjeglički kamp Al-Shati na zapadu te Khan Younis i Rafah na jugu Pojasa Gaze. Prema izvorima, među ubijenima oko 70 posto su bili žene, djeca i starci.

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da su gađale militante Hamasa i Islamskog džihada. Prema zdravstvenim zvaničnicima u Gazi, ubijeno je više od 4.600 ljudi, što je sukob učinilo najkobnijim od pet ratova koje je Izrael vodio protiv tamošnjih militanata od 2007. godine.

Apsolutno sve informacije koje dolaze iz Gaze – koja je pod opsadom – teško je provjeriti, ali ispod brojeva i cifri o kojim svakodnevno čitamo, su ljudi, sa jasnim imenom i prezimenom, sopstvenim pričama i životima koja su za mnoge od njih prerano ugašena. Slijedi njih samo nekoliko.

Besan Helasa

19-godišnja studentica medicine ubijena je u svojoj kući, zajedno sa svojom majkom, starijom sestrom Marah i bratom Omarom. “Imam snove koje još nisam ostvarila. Imam život koji još nisam u potpunosti proživila. Imam porodicu koju volim i za koju se bojim”, napisala je na X (bivši Twitter) nekoliko dana prije smrti. “Ja i moj narod smo potčinjeni, proganjani, ubijani i mučeni u zatvoru na otvorenom.”

Al-Shaima Saidam i porodica

Saidam je ubijena sa članovima svoje porodice kada su projektili pogodili izbjeglički kamp al-Nuseirat u pojasu Gaze. U julu je slavila kao najbolji srednjoškolac u Palestini, nakon što je osvojila 99,6% prosjeka u palestinskom općem srednjem obrazovanju.

Yousef Maher Dawas

Dawas je bio mladi pjesnik i pisac. Umro je zajedno sa članovima svoje porodice u sjevernom gradu Beit Lahia u subotu, 14. oktobra. We Are Not Numbers, kolektiv kojem je pripadao, objavio je njegovu smrt na Twitteru.

Viola i Yara, članovi porodice Amash

Mlade žene su ubijene u grčkoj pravoslavnoj crkvi Svetog Porfirija u Gaza Cityju, koju je pogodio projektil, dok se u tom kompleksu u potrazi za skloništem nalazilo stotine ljudi. Član američkog Kongresa Justin Amash napisao je na X da je nekoliko njegovih rođaka među najmanje 16 ljudi ubijenih u crkvi. “Palestinska hrišćanska zajednica je toliko toga izdržala. Naša porodica je teško povrijeđena. Neka Bog čuva sve hrišćane u Gazi – i sve Izraelce i Palestince koji pate, bez obzira na njihovu vjeru ili vjeroispovijest”, rekao je.

Porodica Shaban

Braća i sestre Omar, 11, Ghada, 10, Batoul, 7, i jednogodišnji Ahmad poginuli su zajedno sa svojim roditeljima nakon što su projektili pogodili stambenu zgradu u naselju al-Nasr, sjeverno od Gaza Cityja, ujutro 8. oktobra, potvrdila je Odbrana za djecu Palestine.

Heba Zaqout

Ova 39-godišnja vizuelna umjetnica i učiteljica u školi ubijena je zajedno sa svoja dva mala sina, Adamom i Mahmoudom, tokom raketnog udara 13. oktobra. Bila je jedini hranitelj porodice, a iza nje su ostali muž i dvoje djece. U svojim umjetničkim djelima istraživala je svakodnevni palestinski život i baštinu.

Porodica Al-Kurd

Petnaest članova porodice al-Kurd ubijeno je 11. oktobra, uključujući šestoro djece mlađe od 14 godina. Najstarija je bila 65-godišnja Fatmeh Ahmad al-Kurd, a najmlađa 18-mjesečna Julia Fawzi al- Kurd. Šest mrtvih imalo je 14 godina ili manje.

Porodica Al-Qatnani

Braća i sestre Basma, 16, Mohammad, 13, i Sally, 11, poginuli su sa svojim rođacima Salmom, 4, i Jawan, 2, nakon što je 9. oktobra oko 3 sata ujutro uništena stambena zgrada u Beit Lahiji u sjevernom pojasu Gaze.

Iyad AbdelAziz Asker

Petogodišnji dječak ubijen je u izbjegličkom kampu Jabalia u sjevernoj Gazi, izvještava Quds News Network.

Medhat Saidam

Plastični hirurg je ubijen zajedno sa 30 članova svoje porodice oko 1 sat ujutro 14. oktobra. Nakon što je završio posao u bolnici Shifa, on i njegova sestra pridružili su se rodbini u kući u kojoj se nalazila šira porodica.

Braća Abutair 

Firas, 14, i Ahmed, 11, poginuli su u izbjegličkom kampu Khan Yunis 11. oktobra. Iza njih su ostali otac i brat Kamal.

Salam Mema

Salam Mema, freelance novinarka, izvučena je iz ruševina tri dana nakon što je 10. oktobra pogođena njena kuća u logoru Jabaliya u sjevernoj Gazi. Mema je bila šefica novinarskog odbora u Palestinskoj medijskoj skupštini, organizaciji posvećenoj unapređenju medijskog rada za palestinske novinare.

Mohammed al-Gharabli

Dvogodišnjak je ubijen od projektila koji je 9. oktobra pogodio džamiju u izbjegličkom kampu Shati u Gaza Cityju pri čemu je povrijeđen i njegov petogodišnji brat Lofti. Otac dječaka Muhammad al-Gharabli rekao je da je vidio tijela desetina komšija u ruševinama njihovih domova. „Ne mogu da spavam od tih horora“, rekao je.

Raafat Abofoul

Doktor je poginuo zajedno sa suprugom i porodicom njegovog brata u bombardovanju Beit Lahije 19. oktobra. Supruga njegovog rođaka je preživjela, ali je u kritičnom stanju jer je ostala bez udova.

Luna Hosam AbuNada

Petogodišnja djevojčica ubijena je u izbjegličkom kampu al-Shati u Gazi.

Alma al-Majayda

Trogodišnja djevojčica je ubijena u napadu na Khan Yunis. Iza nje je ostao otac.

Hiam Musa

Snaha fotoreportera Associated Pressa Adela Han poginula je zajedno sa svojom porodicom. Njeno tijelo pronađeno je 18. oktobra u Deir al-Balahu.

Porodica Al-’Azayzeh

Dvadeset i šest članova porodice al-’Azayzeh ubijeno je 12. oktobra. Najstariji je bio Sa’id Ysef al-‘Azayzeh, 75 godina, a najmlađi, dvogodišnji Abd al-Aziz Abd a-Nasser al-Halisi. Ubijeno je dvanaestoro djece mlađe od 12 godina iz porodice.

Porodica Shamallakh

Deset članova porodice Shamallakh ubijeno je kada je 8. oktobra pogođena njihova kuća u Sheikh Eljeenu u jugozapadnoj Gazi. “Zračni napad pogodio je kuću mog ujaka sa cijelom porodicom unutra. Moj ujak, njegova žena, njegovih pet sinova, njegova snaha i njegova dva unuka”, rekao je za Sky News Wafaa Shamallakh, arapski prevodilac koji radi za vijeće Kingstona. Najmlađi Omar imao je dva mjeseca.

Djeca Al-Zaanin 

Porodica al-Zaanin izgubila je 11 svoje djece kada je 8. oktobra pogođena stambena zgrada u blizini džamije al-Azam u Beit Hanounu, potvrdila je Odbrana za djecu Palestine. Njihova imena su bila: Amr, 4, Khaled, 7, Obaida, 9, Hassan, 12, Momen 12, Noor, 9, Zaina, 7, Mays, 5, Hala, 1, Salma, 5, Balsam, 3.

Muhammad al-Khayyat

Dvomjesečni Muhamed preminuo je u bolnici, uprkos naporima ljekara, od posljedica projektila u Rafi u Gazi 13. oktobra.

Braća Awni al-Dous

Četiri brata – Ibtisam, 17, Rawand, 15, Ahmad, 10, i Zaid, 3 – ubijeni su zajedno sa svojim četverogodišnjim rođakom Rakanom nakon što je nekoliko projektila pogodilo stambenu zgradu u kvartu al-Zaytoun, istočno od Gaza Cityja, oko 20:20 7. oktobra, navode u Defense for Children Palestine.

Porodica Shabat

Oko 3 sata ujutro 8. oktobra uništena je porodična kuća Shabat u Beit Hanounu, pri čemu je poginulo 14 članova porodice, uključujući sedmero djece. Imena djece bila su: Hassan, 9, Bayan, 13, Mohammad, 3, Ghaith, 3, i Abdulkhaleq, 5. Ubijeno je i dvoje djece u susjednim zgradama: 11-godišnji Mohammad Khater Maher al-Kafarneh i 16-godišnji Rula Nael Zakaria Naseer.

Mohammad Dabbour

Dabbour je bio glavni patolog na Islamskom univerzitetu u Gazi i bolnici al-Shifa. Njegova porodica i prijatelji izvijestili su da je on sa sinom i ocem ubijen od projektila dok je 13. oktobra bježao iz grada Gaze. Dabbour je istraživao utjecaj sukoba i opsade u Gazi na upravljanje rakom.

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian/Foto: The Guardian)