Alarmantno stanje na UKC Tuzla

UKC Tuzla je Univerzitetsko-klinička bolnica i prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH suosnivačka prava nad UKC-om Tuzla imaju i Federacija BiH i Tuzlanska županija/kanton. Nakon što je Vlada Federacije BiH razriješila stari i imenovala novi-privremeni Upravni odbor ove Ustanove a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH, reagirala je Skupština Tuzlanske županije/ kantona koja je povukla suosnivačka prava nad UKC-om Tuzla, a Vlada Tuzlanskog kantona je imenovala paralelni Upravni odbor UKC Tuzla bez predstavnika Federacije BiH, navode iz Županijskog odbora HDZ BiH Soli.

Prema njihovim riječima, pomenuti Upravni odbor nije formiran u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH budući da Upravni odbor Univerzitetsko-kliničke bolnice mora imati u svom sastavu i predstavnike Federacije BiH. Od momenta formiranja paralelnog Upravnog odbora u potpunosti je od strane menadžmenta Ustanove onemogućen rad Upravnog odbora formiranog od strane Vlade Federacije BiH.

˝Kako bi se spriječila šteta koju UKC Tuzla može pretrpjeti zbog sadašnjeg, protuzakonitog načina funkcioniranja neophodno je da se UKC Tuzla vrati u zakonske okvire odnosno da svoj rad nastavi u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH. Naime nastavak rada Ustanove bez poštivanja prava jednog od suosnivača ( u ovom slučaju Federacije BiH ) može rezultirati finansijskim gubitkom za Ustanovu budući da može doći do obustave isplate sredstava iz Budžeta Federacije BiH koja su odobrena u skladu sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju zdravstvenih ustanova na području Federacije BiH.Takav scenario može dovesti do degradiranja provođenja zdravstvene zaštite na UKC-u Tuzla a krajnju štetu bi podnijeli stanovnici Tuzlanske županije/kantona i drugih županija/kantona koji su korisnici usluga UKC-a Tuzla. Također želimo istaći da vlada veliko nezadovoljstvo već dugi niz godina među uposlenicima Univertizetsko kliničke bolnice  Tuzla zbog kao navode: nedostatka osnovnih materijalnih sredstava za rad, tehničkih pomagala (koja nisu zanavljana više godina) nedostatka lijekova pa čak i osnovnih analgetika, a navedene činjenice su poznate već dulji vremenski period jer djelatnici UKC-a skreću pozornost na iste˝, saopštili su iz ove stranke.

Dalje navode da poseban problem predstavlja i nedostatak uniformi za djelatnika, čije zanavljanje nije izvršeno u zadnjih 15 godina, te se uposlenici snalaze na razne načine a najčešće kupujući na lokalnim tržnicama rabljenu medicinsku opremu iz Njemačke. Pored svega navedenog česte su prozivke iz Sektora za kontrolu kvalitete, te se prijeti i kažnjavanjem pojedinaca zbog istih.

˝Eklatantan primjer nebrige za zdravlje uposlenika a samim tim i pacijenata predstavlja nedostatak vešeraja, tako da su uposlenici primorani svoje uniforme koje su često inficirane različitim mikrobima (krvave, gnojave i sa Covid odjela) nositi kući kako bi iste prali sa odjećom članova obitelji i na taj načim dalje širiti infekciju.UKC sa preko 2600 uposlenika ne posjeduje restoran za prehranu osoblja tako da se isti, a naročito u dežurstvima, moraju snalaziti poručivanjem iz raznih restorana ili isto ponijeti od kuće te objedovati u neuvjetnim prostorijama na odjelima u kojima često boravi više ljudi.Također, znanstveni i stručni rad, pored izoliranih pojedinaca, na UKC- ne postoji već desetak godina. Porazna je činjenica da nitko od profesora s UKC-a u zadnjih desetak godina nije održao ni jedno predavanje kako za liječnike tako i za medicinske sestre, a još poraznije da niti jedan eminentni stručnjak iz inozemstva nije boravio na UKC kao predavač u posljednje vrijeme˝, ,istakli su iz Županijskog odbora HDZ BiH Soli.

Veliki broj specijalizanata, vrijednih i marljivih ljudi, na UKC-u završava specijalizacije i subspecijalizacije a da nisu boravili niti u jednoj međunarodno etabliranoj ustanovi u cilju edukacije, te nisu dobili priliku da rade i da se etabliraju u struci.

˝Dramatično je stanje naročito za onkološke pacijente koji već dulje vrijme ne mogu dobiti adekvatno liječenje na UKC-u Tuzla nego u prinuđeni uz dugotrajna čekanja potražiti spas u Kliničkom centru Sarajevo ili SKB Mostar.Najčešće isti dobiju termin u navedenim ustanovama kad je već prekasno za njih, a sam odlazak u pomenute Centre predstavlja dodatnu poteškoću imajući u vidu njihovo zdravstveno stanje, i financijski aspekt boravka koji je veoma značajan.Ovim priopćenjem želimo skrenuti pozornost na alarmantno stanje na UKC Tuzla, koje je dijagnosticirao i Ured za reviziju institucija FBIH, s željom da se isto promjeni˝, saopšteno je iz HDZ-a.

(TIP/Foto: Arhiva)

 

 

2 komentara

  • Alienist says:

    Sve navedeno je 100% tačno.

  • Davud says:

    Alarmantno stanje je svuda gdje se upetljala politika, a UKC i Aerodrom su dva eklatantna primjera toga.

Komentari su zatvoreni.