Protest podrške narodu Palestine u Beogradu

Protest podrške narodu Palestine na kome su, uz minutu šutnje i cvijeće za žrtve, ostavljene lutke koje simbolišu ubijenu djecu u Palestini, održan je danas na centralnom beogradskom Trgu Republike.

Učesnicima protesta dijeljeni su leci u kojima se poziva na zaustavljanje “cionističkog napada na Gazu koji su podržale imperijalističke sile Sjedinjene Američke Države i Evropska unija”.

Istaknuto je da se mora povući jasna razlika između okupatora i okupiranog naroda, između tlačitelja i potlačenih.

“Izrael je fašistička država koja 75 godina vrši teror nad palestinskim narodom, uz svesrdnu pomoć SAD-a i EU”, naglašeno je u letku.

Navedeno je da se “zločini monumentalnih razmjera, nalik onima koje su počinili nacisti, odvijaju pred očima svijeta”.

“Demokratske” SAD i EU, koje od početka rata u Ukrajini neskriveno prikazuju svoju nacističku prirodu, zabranile su sve skupove podrške palestinskom narodu i žestoko cenzurisale na društvenim mrežama sve informacije o događanjima u Gazi, navedeno je u letku.

Istaknuto je i da su američki predsjednik Džozef Bajden, kancelar Njemačke Olaf Šolc i premijer Velike Britanije Riši Sunak protekle sedmice posjetili Izrael kako bi dali svoju nedvosmislenu podršku “genocidnoj politici Netanjahuovog režima koju preziru Jevreji u Izraelu i širom svijeta”.

Građani su nosili transparente “Pošaljite Netanjahua u Hag”, “Zaustavite masakr u Gazi”, “Izrael treba kazniti zbog napada na humanitarnu flotilu”, “Vrijeme je da se okupacija okonča”, “Smrt imperijalzmu – sloboda Palestini”, “Jedino rješenje – država Palestina” i “Treba šutjeti dok djeca spavaju, a ne dok umiru”.

Građani su nosili i transparent na kome se vidi bombarder s obilježjima SAD-a i EU na kome piše “izrelska demokratija” i koji ispušta bombe na Palestince uz poruku “Neki životi vrijede više”.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)