Slovenija: Policijske kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom

Slovenija je u ponoć uvela policijske kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom kako bi bio podignut nivo bezbjednosti, a mjera će biti na snazi najmanje 10 dana.

Slovenija je uvela kontrole nakon što je Italija najavila istu mjeru na granici sa Slovenijom, a kao razlog su navedeni povećani bezbjednosni rizici zbog organizovanog kriminala, eskalacija tenzija na Bliskom istoku i pojačan priliv migranata.

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar izjavio je će građani koji žive blizu granice moći da nastave normalno da žive uprkos uvedenim kontrolama, napominjući da je naložio policiji da to omogući, prenosi STA.

Za putnike će biti otvoreno 14 kontrolnih punktova – 12 na granici sa Hrvatskom i dva na granici sa Mađarskom.

Za državljane EU i dalje će biti otvoreni svi granični prelazi, ali oni iz trećih zemalja moći će, dok traje novi režim, prelaziti samo preko 12 putnih i sedam 7 željezničkih prelaza.

Hrvatski portal “Index” javio je da slovenačka policija ne obavlja detaljnije kontrole svakog vozila, da ih većina prolazi uz kratki vizuelni pregled, a tek rijetka policajci izdvajaju i obavljaju kontrolu dokumenata i, po potrebi, automobila.

(TIP/Izvor: Srna/Foto: Agencija Anadolija)