Borjana Krišto izrazila zahvalnost na podršci BiH Andreju Plenkoviću

Borjana Krišto danas je u Sarajevu razgovarala sa premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem koji boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini nakon čega se njemu i Vladi zahvalila na pomoći i podršci BiH i njenom evropskom i euroatlanskom putu.

Naglasila da je uloga i doprinos Hrvatske nemjerljivi od predaje zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, te dodala da je uvjerena da će predsjednik Vlade i Vlada Hrvatske nastaviti pružati svaki vid pomoći u daljnjim koracima ka članstvu.

Zahvalila se i na svemu što Vlada Hrvatske čini i kada je u pitanju pomoć u infrastrukturnim projektima, zdravstvu, kulturi, obrazovanju, što ima značaj i za hrvatski narod u BiH, a i sve stanovnike BiH.

Rekla je da su odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske dobri i prijateljski, te da su se dotakli se i otvorenih pitanja, koja se trebaju rješavati međusobnim uvažavanjem i dijalogom BiH i Hrvatske.

Plenkovića je, kako je rekla, informisala o onome što radi Savjet ministara BiH.

“U okviru svojih ovlasti vanjsku i sigurnosnu politiku usklađujemo sa zajedničkom politikom Evropske unije, sve naše obveze koje smo imali na reformskom putu usklađujemo sa principima i vrijednostima Evropske unije”, rekla je Krišto, dodavši:

“Zapravo, unatoč svim problemima, izazovima i teškoćama sa kojima se nosimo unutar BiH, očekuje nas jako puno posla, ali ulažemo jako puno truda u izgradnju međusobnog povjerenja i kao rezultat toga održavaju se redovito sastanci na političkoj razini koji ipak daju određen rezultat. Takvim tempom i dinamikom mi ćemo nastaviti dalje.”

Dodala je da je potrebno napraviti iskorak kada je u pitanju reforma izbornog zakonodavstva.

“Moramo implementirati odluke kako Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na administrativno-političkim razinama koje su namijenjene za zaštitu kolektivnih prava i odluke Evropskog suda za ljudska prava”, naglasila je Krišto.

Dodala je da su na razini političkih predstavnika dogovorena načela za implementaciju ovakvih odluka i da vjeruje je to prije svega nešto što je potrebno Bosni i Hercegovini, kao i interes svih građana.

Krišto i Plenković održali su konferenciju za novinare nakon susreta delegacija Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Hrvatske.

Programom posjete predviđeno je i da Krišto i Plenković sudjeluju na svečanosti polaganja kamena temeljca Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” u Fojnici, te da posjete Samostan Duha svetoga i muzej u tom gradu.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)