Zbog nedostatka kvoruma odgođena sjednica OV Banovići

Blokada rada Općinskog vijeća Banovići po svemu sudeći nastavlja se do daljnjeg. I 32. redovna sjednica zakazana za 17. oktobar odgođena je zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedolaska 14 vijećnika koji čine novu parlamentarnu većinu. Iako se na dnevnom redu ove sjednice trebalo naći nekoliko bitnih tačaka značajnih za život građana općine Banovići izostalo je njihovo razmatranje, te postavlja se pitanje kakve će to posljedice imati upravo po građane.

Predsjedavajući Robert Lapčević kazao je da je evidentna parlamentarna kriza u radu Vijeću i da će on u narednom periodu, u skladu sa Poslovnikom o radu OV Banovići, ponovo zakazati novu sjednicu sa istim dnevnim redom, a o čemu će svi vijećnici biti pismenim putem obavješteni.

Prema riječima Minele Agić, predsjednice Kluba vijećnika SDA, posljedice blokade (nerada) OV Banovići nažalost snosit će građani. Kao primjer navela je nemogućnost raspisivanja javnog poziva za stipendiranje učenika i studenata  sa područja općine Banovići za školsku/akademsku 2023./2024. godinu, upravo zbog nerazmatranja (neusvajanja) prijedloga Odluke o stipendiranju učenika i studenata, a koji se trebao naći na dnevnom redu 32. redovne sjednice.

Osim prijedloga Odluke o stipendiranju učenika i studenata na odgođenoj sjednici trebali su se razmatrati i izvještaji o izvršenju budžeta Općine i korištenju budžetske rezerve za prvih šest mjeseci tekuće godine, izvještaji o radu stalnih tijela (komisija) Općinskog vijeća za period IV-VI i VI-IX 2023. godine, Operativni program održavanja cesta u zimskim uvjetima na području Općine za 2023./2024. godinu, te informacije o sakupljanju, odvozu i odlaganju komunalnog otpada, o poduzetim mjerama zaštite i spašavanja i o stanju u oblasti obrazovanja i početku školske 2023./2024. godine na području općine Banovići.

(TIP)