“Indiana Jones umjetničkih djela” pronašao još šest ukradenih slika

Nizozemski umjetnički detektiv poznat kao “Indiana Jones svijeta umjetnosti” pronašao je dodatnih šest slika, uključujući portret Williama Oranskog i prvi prikaz kralja iz 7. vijeka. Arthur Brand, koji je dospio na naslovnice širom svijeta prošlog mjeseca kada je pronašao ukradenog Van Gogha uguranog u Ikeinu torbu, vjeruje da je njegov uspjeh koji je široko razglašen doveo do novih otkrića.

Lopovi su prošli mjesec ukrali šest slika iz gradske vijećnice Medemblik, na sjeveru zemlje.

Iako novčana vrijednost ukradenog nije velika – oko 100.000 eura – smatra se da slike imaju veliki historijski značaj. Oni uključuju najraniji poznati portret Radboda, kralja Frizijanaca iz 680. godine. Brand je rekao da je u petak navečer sjedio kod kuće i gledao nogomet kada je zazvonilo na vratima i čovjek u kombiju ga je zamolio za pomoć da istovari neku robu. “Pitao sam ga: ‘Što ćemo istovarati?’. Rekao je s osmijehom, ‘Pa, slike Medemblika’,.”

Nakon prve provale u septembru, nizozemska štampa je naširoko citirala Branda koji je rekao da su lopovi trebali ukrasti šest bicikala jer bi ih bilo lakše preprodati.

Ti su komentari, plus publicitet koji okružuje Van Goghov oporavak, vjerojatno naveli lopove da jednostavno vrate slike, rekao je Brand.

“U nekim slučajevima ih spale, samo kako bi se riješili dokaza jer otkriju da ih ne mogu prodati”, dodao je. “Zato sam jako zahvalan što su odlučili učiniti pravu stvar. Krađa je pogrešna, ali ako to vratite, učinit ćete barem nešto kako treba.”

Brand se nada da će zamah Van Gogha dovesti do još jednog otkrića – remek-djela Fransa Halsa pod nazivom Two Laughing Boys.

Bacio je oko i na vraćanje radova iz Muzeja Isabelle Stewart Gardner u Bostonu, gdje su 1990. godine ukradene slike Vermeera, Maneta i Rembrandta procijenjenih na 500 miliona dolara.

Vlasti u Medembliku ponudile su nagradu od 10.000 eura za siguran povratak slika, ali novac nije zatraženo. Brand je rekao da neće uzeti novac. “Rekao sam im da mi daju vaučer za dobru knjigu”, našalio se.

(TIP/Izvor: federalna.ba/AFP/Foto: Arthur Brand)